DIALOG MED ETT SPÖKE (DEN POLSKE RÖRMOKAREN)

[070423] Riksteatern besöker Pustervik
av Marciej Zaremba
Regi Lennart Hjulström
I rollen Per Burell

Riksteatern har sammanställt ett heldagsprogram, fem pjäser, under rubriken ”Den polske rörmokaren” där man vill berätta om ”Sverige, det nya Europa och solidariteten.” Med detta gästade man Pustervik i helgen. Tyvärr hade jag inte möjlighet att se mer än en monolog byggd på de DN -artiklar av Marciej Zaremba som startade debatten.

Per Burell framförde monologen lugnt och sakligt. Han hade haft kort repetitionstid, men hjälp av en erfaren regissör, Lennart Hjulström.

Burell föreställde Zaremba, som läser och besvarar mail genom att tala in svaren i en diktafon. Spöket är en arbetare som skrivit och frågat vad det är för fel på att slå vakt om de villkor som ska råda på en svensk byggplats? Hur långt räcker solidariteten?

Under resonemanget kommer han in på närliggande frågor som fyrkantigheten kontra hyggligheten, formalism och byråkrati och dess yttersta konsekvenser i form av kadaverdisciplin och flykt undan det egna ansvaret. Måste vi inte göra som vi blir tillsagda?

Vill vi ha ett samhälle med obönhörlig moral? Föredrar inte de flesta människor en hygglig oärlighet, som låter snacka med sig, den ”lagoma” privata rättsuppfattning som låter oss hävda vår solidaritet på bygget i Vaxholm, men strunta i den när det gäller dem som syr våra arbetshandskar i Kina?

Zarembas berättelse ger god föda för tanken. Den finns utgiven av Riksteatern tillsammans de andra tre pjäserna i serien om Den polske rörmokaren och kunde köpas för det facila priset av fyrtio spänn.

/Åke S Pettersson

▪ Åke S Pettersson
Taggar
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: