Skrattkramp

[070614] Ett tag hade vi en bild ur en gammal toalettpappersreklam på min badrumsdörr. Den föreställer en glatt leende kvinna som staplar toarullar på varandra ur ett storpack. Bilden, som jag mindes från min barndom, var försedd med texten ”Är hon fortfarande lika lycklig?” Naturligtvis var den signerad Stenmark.

I introtexten till den samlingsutgåva av Jan Stenmark som Kartago just givit ut (och vars omslag pryds av just denna bild) får vi veta att det är hon faktiskt. Fotomodellen har själv glatt skrivit och berättat att hon blev glad över att återse sig själv och att jo – hon är fortfarande lycklig.

Denna händelse är nästan lika absurd som många av bilderna i boken. Och man reagerar på samma sätt. Först skrattar man lite och sedan blir man nästan ledsen.

Jan Stenmark har medverkat bland annat på Aftonbladets kultursida i över tjugo år nu. Han har en alldeles egen stil som ingen riktigt kan härma. Det handlar om bilder med bildtexter, för er som till äventyrs aldrig stött på honom.
Bilderna kommer ofta från gamla annonser, serier eller kataloger. De känns välbekanta, men får nya djup eller betydelser genom de bildtexter som Stenmark förser dem med.

Ibland är det liiite gubbvarning på sexskämten, men man förlåter det för att nästa gång är det männen han driver med – eller rättare deras fantasier och drömmar. Ofta undrar man var han får sina associationer ifrån. Jag är inte helt säker på att jag skulle vilja ha en djupare inblick i hans psyke. Många av skämten är så nattsvarta att det tar en stund att hämta sig efter dem.

Det har sina problem att läsa Storpack. Den innehåller fyra av de hittills nio böcker som Stenmark givit ut. Det är svårt att ta till sig de ganska skiftande skämt det handlar om i så stora mängder. De är i nästan alla fall av den karaktären att de ger mer efter en stunds eftertanke. I mitt kök har vi de senaste åren haft månadskalendrar med Stenmarks bilder. En månad är lagom. Sedan har man fatta skämtet. Så bläddra långsamt. Ta en i taget. Och se till att ha någon i närheten som kan trösta om du blir för ledsen. Och som du kan fnissa ihop med. För man vill visa dem för någon.

Alla har vi våra favoriter. Min dotter älskar mannen som viftar frenetiskt med en stol i luften och säger ”Gud finns överallt”. Själv gillar jag mannen som kryper ner i sängen bredvid sin fru och tänker att han önskar att han varit hon. ”Då hade jag också varit kär” eller den här:

eller den om… Äh. Det går inte att välja. Det är olika, olika dager.
Läs själva.

Storpack innehåller de tidigare utgåvorna: Detta har hänt, Det började med fåglar, Illustrerade klassiker och Barn jag känt.

▪ Siri Reuterstrand

omslag
Jan Stenmark
Storpack
Kartago Förlag 2007

Taggar
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: