Inspiration för den som vill börja skriva

[070912] Otaliga är böckerna om skrivande. Men få är så bra på att ta ned författandet på jorden och inspirera som Att skriva börjar här. Över sida efter sida berättar professionella skribenter om sitt sätt att arbeta och tänka kring text. Det blir passionerat som tusan och perfekt för den som vill hitta en ingång till sitt eget skrivande.

Det har gått snart tio år sedan Att skriva börjar här kom ut för första gången. Nu är det dags för den omarbetade Version 2.0.

Precis som tidigare fokuserar boken inte på någon speciell genre, som noveller, romaner eller poesi. Istället sveper den på ytan av det mesta som har med skrivande att göra. Här finns avsnitt om bloggande, lyrik, journalistik, serieskapande, dramatik, prosa, översättning, reklam, litteraturkritik… Några avsnitt är nyinsatta och många utökade i den senaste utgåvan. Det känns som en spännande, aktuell och ovanlig blandning för den som vill få en överblick över olika stilar och hitta ny inspiration.

Eftersom boken bara har knappt 290 sidor är det omöjligt att komma ned på djupet i de olika avsnitten. Här finns inte mycket att hämta för den som vill ha handfasta råd om konflikt, planteringar eller karaktärsuppbyggnad. Och visst, jag kan sakna det. Men genom att beröra så många olika sorters skrivande kan Maria Küchen lyfta fram något annat. Den som oftast skriver prosa eller poesi kan råka läsa avsnitten om dramatik eller serieskapande och få nya idéer om arbetssätt och textuppbyggnad.

För den som vill se exempel på hur man kan skriva inom olika områden finns det gott om boktips längst bak i varje kapitel. Allra sist i boken finns också en lista på andra böcker om skrivande.

Egentligen är det inte så mycket nytt som kommer fram i Maria Küchens bok, men när det gäller att inspirera är den ovanligt bra. Här finns övningar, exempel och faktastycken. Allra främst bygger boken dock på att visa hur olika människor tänker kring och arbetar med textskapande.

Att skriva börjar här är full av intervjuer med professionella skribenter inom olika områden. De berättar alla på sådana sätt att jag som läsare får idéer och tips kring hur jag själv kan och vill skriva. I avsnittet om journalistik fylldes jag av idealism och skrivarglädje. I dramatikdelen började tankarna cirkla in på hur arbetet med bilder och scener skulle kunna användas i den gestaltande prosan.

Intervjuerna ger också en mer vardaglig, om än glimmande skrivarsugen, bild av hur det kan vara att arbeta med text som yrke. När författarna får berätta om sin syn på vad de gör är det som att hela skrivprocessen tas ned på jorden. Professionella skribenter är vanliga människor, och här får vi träffa dem. Att skriva bra är inte något ouppnåeligt, kan de så kan jag. Allt som behövs är övning. Och det är vad jag ser som Maria Küchens huvudtanke med boken: Ingen kan säga hur du ska göra för att skriva bra, du måste själv prova dig fram och hitta ditt sätt. Att skriva börjar här. Låt dig inspireras, lita på dig själv, öva öva öva och SKRIV.

▪ Anna Mattisson

bokomslag
Maria Küchen
Att skriva börjar här
Version 2.0
Ordfront 2007

Taggar
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: