Om konflikternas USA

[071111] Romanen utspelar sig på ett college i USA på 1970-talet, och berättelsens huvudhandling är mötet mellan Genna Mead och Minette Swift som blir rumskamrater på colleget. Romanen inleds med en inledning där man får veta att texten kommer att bli en undersökning, av Minettes död. Trots att läsaren från första sidan vet en del av upplösningen så vet vi ändå oerhört lite om vad som drev händelseförloppet dit.

Det är Genna som berättar historien och försöker förstå vad som hände. Men romanen handlar även om USA på 70-talet och vad som hände med Gennas pappa som slogs för rättvisa och människors lika värde.

Genna och Minette är båda på många sätt varandras motsatser och har mycket olika bakgrunder. Genna är en vit flicka som kommer från en akademiker/hippiefamilj, som är kritiska till USA och föraktar det kapitalistiska konsumtionssamhället. I hennes familj tror man på den sociala rättvisan och alla människors lika värde, men glömmer bort sina egna barn. Hennes pappa är advokat och lite av en framstående man i vissa kretsar och sysslar med något som inte många vet om. Genna vet inte heller riktigt vad det är han gör, mer än att han försöker hjälpa människor som jobbat för en politisk förändring, och som nu behöver hjälp av en advokat. Gennas mamma dricker för mycket på ett lite förfinat medelklass sätt. Hon lider av depressioner, har sömnproblem och självmordstankar. Även hon är upptagen av sitt eget liv och sina älskare och har inte så mycket tid för sina barn. Familjen har även en förmögen släkt, som har donerat pengar till colleget där flickorna studerar.

På colleget hamnar Minette och Genna i samma hus och får dela rum. Heaven House där flickorna bor ska vara en fristad för de mest seriösa och intelligenta eleverna. Många som bor där har fått stipendium till college för att de presterat så bra i skolan och för att deras föräldrar inte kan betala de dyra terminsavgifterna. Minette hade högst betyg i sin skola och är på colleget genom ett stipendium, medan någon ur Gennas släkt betalar hennes skolavgifter, riktigt vem vet hon inte.

Minette Swift är Gennas motsats på flera områden. Hon är svart och kommer från en kristen familj. Hennes pappa är pastor i en frikyrkoförsamling och familjen är djupt religiös och de passar inte alls in i Gennas bild av hur en svart familj ska vara. Hennes bild av svarta är färgad av hennes pappas ideologi och kamp för svartas rättigheter.

Genna vill inte framstå som en vit bortskämd flicka och strävar efter att bli vän med Minette, som är ett mysterium för henne. Minette är djupt religiös och Genna hör henne ofta mumla sina böner. Hon tror också på att det är en mening med allt som sker och att livet är ett slags prov där Gud testar henne. Sammanhållningen i familjen är stark och Genna jämför sig med Minettes familj och känner en längtan efter att ha hennes enkla religiösa tro och en stark familjesammanhållning.

Genna är social och umgås med de andra studenterna samtidigt som hon är lojal med sin rumskamrat och strävar efter att de ska bli vänner. Men Minette är motsträvig och avvisande mot Gennas kontaktförsök. Hon håller sig för sig själv och släpper inte någon in på livet. De andra eleverna tycker hon är konstig och att hon inte uppträder som en svart flicka ska uppträda.

En kväll slås fönsterrutan sönder i Minettes rum och några veckor senare visar Minette att en av hennes kursböcker slängts i leran. Nästa dag är en annan av hennes kursböcker borta. Genna blir inkallad till husmor och rykten och misstankar börjar florera i huset. Kritiken mot Minette växer och den värsta kritiken kommer från en annan svart flicka som är elak och gör sig lustig på hennes bekostnad. Motsättningarna trappas upp och Minette blir successivt alltmer okoncentrerad och bryts så småningom ner. Genna blir förbryllad och försöker hjälpa, men Minette litar inte på henne och tappar alltmer greppet om sina studier och sitt liv.

Romanen utspelar sig på flera olika plan. Dels handlar den om mötet mellan Genna och Minette men också hur svårt det kan vara att bryta med rollen man har genom sin familj och uppväxt. Den handlar även om att vara svart i ett vitt samhälle och att vara vit och maktlös inför en historia om rasism och förtryck. Boken är makalöst välskriven och ger en intressant och fördjupad bild av USA där motsättningarna olika klasser och etniska grupper är stora. Samtidigt är det också en spännande historia där man som läsare dras in i handlingen och vill få veta vad det är som egentligen händer med Minette Swift, för allt är kanske inte som man först tror.

▪ Maria Börjesdotter

bokomslag
Joyce Carol Oates
Svart flicka – vit flicka
Övers: Ulla Danielsson
Albert Bonniers Förlag 2007

Taggar
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: