DET SJUNDE SINNET

[071117] Premiär på Pustervik 2007-11-15
Manus och regi: Mirellie Leblanc, Åke Palmerud
Korreografi: Mireille Leblanc
Scenografi och musik: Åke Palmerud
Ljus: Peter Wikström
Text: Bengt-Emils Jonsson
På scenen: Karin Hedin, Susanne Havlik, Maria Lindell

Ibland behöver man friska upp sina sinnen (de första fem) med impulser från en annan verklighet än den där man vanligtvis är insnöad. ”Vad händer när gränsen mellan verkligheten och representationen av verkligheten glider ihop”, frågar man sig på den hemsida som ersätter programmet. Där påpekar man vilja möjligheter som den ”virtuella arenan” erbjuder:

”Kön, ålder, utseende o.s.v. kan väljas och bytas ut som en garderob av identiteter…Är vår kropp rent av något vi till och med kan undvara? Var går gränsen för vår anpassningsförmåga?”

Hisnande perspektiv för skådespelare och andra som ska ”representera verkligheten”, skrämmande för den som tror på personligheten. Det sjunde sinnet handlar (enligt programmet) om identitet i en ”värld som går mot en gränslös bild av individen”.

Tre kvinnliga dansare har koreograferats av kanadensiska Mireille Leblanc som bland andra samarbetet med Robert Lepage som vi känner igen från Dans- & Teaterfestivalen. Karin Hedin, Susanne Havlik och Maria Lindell hette de tre som framförde dansen med stor ackuratess. Till sin hjälp har de något som kallas ”motion-tracking” vilket ger dem möjlighet att påverka ljud och bild direkt på scenen. Det kan vara en bidragande orsak till den precision som de hade i sina rörelser?

Musiken av Åke Palmerud anslöt liksom scenografin av densamma smidigt till dansen som med knyckiga huvudrörelser och samtidighet gav ett maskinmässigt intryck som något svär emot budskapet om den stora individualismen.

Ett fullsatt Pustervik tackade med häftiga applåder för denna inspirerande föreställning.

/Åke S Pettersson

▪ Åke S Pettersson
Taggar
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: