VROOM!

[071204] Premiär Angereds Teater 2007-12-03
Texter av elever från sex skolor i Göteborg
Regi Ove Wolf
Scenografi Åsa Holtz Svensson
Musik Eric Granström, Eva J Kristeberg, Magnus Pettersson, Anders Wättring
Kapellmästare Anders Wättring
På scen: Phax Ahamanda, Sasha Becker, Inger Dunder, Åsa Ericsson, Kave Foladi, Peter Grahn, Erica Granström, Thomas Gustavsson, Eva J Kristeberg, Olle Liljas, Josefin Neldén, Magnus Pettersson, Shariar Shahidi, Boye Strothmann, Anders Wättring.

Slitna resväskor har varit ett genomgående tema i de flesta föreställningar jag sett på Angereds teater sedan jag började se deras uppsättningar för tjugofem år sedan. Då kom människor i stor mängd flyttande till stan från olika hörn av världen, flyktingar, de flesta av dem med sina liv packade i några få koffertar. Många fick sin bostad i den nya stadsdelen Angered. Teatern gjorde föreställningar som gestaltade flyktingarnas öde och många av dem gjordes av flyktingarna själva.

Därför känns det lite egendomligt att se flyktingarnas barn(barn) göra barnteater av motivet att resa. Men nu handlar det inte om att fly till fots över de branta bergen runt Iran. Nu är huvudpersonerna turister som gillar att åka i bilen: ”Avgaser luktar gott tycker jag!” låter det i en av de sånger som skolbarnen själva diktat.

Det är med andra ord andra ord den här gången. I Ove Wolfs riviga regi är man inte längre på flykt. Nu ska man ut i världen, eller ut i rymden. Och vi ledsagas av trafikledarna Kave Foladi och Phax Ahamanda. Särskilt den sistnämnde var ett glatt återseende.

Texterna har skrivits av barn från sex av stans skolor. Det är sagor och berättelser som Angeredsteatern ger liv och musik på scenen under en timmes show. Vi som var där hade mycket roligt och det hade sannerligen också de barn som satt i salongen och som kommit för att lyssna till sina egna texter.

Som gammal farbror kan man inte låta bli att förundras över utvecklingen. Vem hade trott att de gamla stötta resväskorna skulle ha förvandlats på detta sätt, från flyktingarnas nödtorft till sagoberättarnas flygande budbärare? Det är en glad och optimistisk syn på världen som barnen ger oss. Världen har faktiskt blivit bättre, tro det eller ej!

/Åke S Pettersson

VROOM – Angeredsteaterns nya föreställning, bygger på texter skrivna av mellanstadiebarn från sex olika göteborgsskolor. Det är en glad överraskning: en livfull och intressant föreställning där de olika berättelserna på det gemensamma temat resor raskt avlöser varandra.

Saklighet och absurd humor dominerar dem alla: från berättelsen om familjen som omkommer i en tsunamivåg till berättelsen om en myra med klibbiga fötter. Eller: från berättelsen om flickan som rymmer när hennes självupptagna mamma ägnar sig åt en semesterflirt till en satirisk version av en fantasy och actionberättelse. Här finns inget daltande, inget psykologiserande, ingen vuxentröst – men desto mer värme och livsglädje.

Skådespelarna briljerar med sina färdigheter, musikerna med sina – och alltsammans i en varm och festlig atmosfär som också sprider sig till alla åskådarna i salongen.

Detta är barnteater när den är som bäst! Duger också bra att glädja vuxna med.

/Kajsa Öberg Lindsten

▪ Kajsa Öberg Lindsten
/ Åke S Pettersson
Taggar
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: