BERTHA – EN ANNAN HISTORIA OM KÄRLEK

[080107] av Malin Lindroth
Urpremiär 13 december 2007 på larssons & ADAS teater på Konstepidemien
Regi: Sören Larsson
Ljus: Olle Skalare
Kostym: Kristin Johansson-Lassbo
Skådespelare: Fia Adler Sandblad

I Bertha – en annan historia om kärlek har författaren Malin Lindroth skapat en fortsättning eller parallellberättelse till den engelska författaren Charlotte Brontës romantiska artonhundratalsroman Jane Eyre – den som handlar om en fattig guvernants kärlekshistoria med den godsägaren som anställt henne, och har sin galna hustru instängd på vinden.

Här är det den galna hustrun som är huvudpersonen. Insvept i böljande gråa lumpor berättar hon temperamentsfullt en annan kärlekshistoria: den om sin egen okonventionella erotiska passion och hatkärlek till den förtryckande och småskuret konventionella maken. Hon var en skönhet från de brittiska kolonierna – en exotisk fågel som snabbt vingklipptes och deformerades i den kalla överklassburen. Men hon vägrade att anpassa sig och tyna bort. Därför måste hon röjas undan på vinden. Och också där håller den galna kvinnan fast vid att vara storslagen och pretentiös. Det är hennes sista kapital – också när hon efter det att godset brunnit ner driver omkring på vägarna och berättar sitt livs historia för var och en som kan erbjuda henne en slant och en sup.

Den nya texten länkar sig skickligt samman med den gamla berättelsen. Med en minimal scenografi gestaltar och berättar skådespelaren Fia Adler Sandblad. Det intensiva framförandet med dess romantiskt yviga gester känns originellt och förbluffande gammaldags, eller historicerande. Om det inte varit ett enmansskådespel hade jag nästan förväntat mig att några i publiken skulle varit utklädda i bahytter och stärkkragar för att bryta in i föreställningen och högljutt fördöma den omoraliska och otacksamma infödingskvinnan…

Men så sker alltså inte. Åskådarna är alldeles vanliga och moderna. Och den enda som tar till orda efteråt är regissören Sören Larsson – som tillsammans med Fia Adler Sandblad skapat denna egna teater, där de överraskningar som serveras inte nödvändigtvis måste vara trendiga.

/Kajsa Öberg Lindsten

▪ Kajsa Öberg Lindsten
Taggar
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: