Arvtagare till 70-talets pedagogiska barnkultur

[080221] Med risk för att beskyllas för vänskapskorruption tar vi här också ta upp en ny serie med faktaböcker för tre- till sexåringar.
Böckerna om Ellis och goseapan Ballowits innehåller inte så mycket hårdfakta utan är mer tänkta som en grund för samtal kring olika ämnen. TVå böcker har kommit , två kommer snart och tillsammans är det tänkt att bli totalt åtta böcker innan serien är slut.

Här, på första parkett, måste jag också nämna Albas Siri Reuterstrands böcker om Ellis, som Jenny Wik har illustrerat. De ges ut av Forma PG, de två första med etiketten ICA Bokförlag och de som kommer efter Wahlströms och de vänder sig till barn i tre- till sexårsåldern och ska bli en serie om sammanlagt åtta böcker. Förra året kom Ellis älskar hundar och Ellis går till doktorn. I vår kommer Ellis åker ut på landet och Ellis går till tandläkaren.

För mig är böckerna om Ellis arvtagare till böckerna om Totte, om ni minns. Totte går till doktorn, Totte går till tandläkaren, och många fler. Gavs ut på sjuttiotalet och var väldigt bra med sitt enkla bildspråk och väl avvägda mängd fakta.

– Jag skulle säga att böckerna om Ellis är arvtagare till alla pedagogiska böcker och teveprogram för barn som kom på sjuttiotalet, säger Siri Reuterstrand.

Det har varit mycket diskussioner med förlaget och funderingar innan ämnesval och karaktären Ellis föll på plats. Idén om att göra en serie för den här åldersgruppen kom ursprungligen från förlaget, vilket förstås gjort att de haft många synpunkter. Målet har varit att göra faktaböcker om vardagliga ting för de allra yngsta och samtidigt berätta historier som är roliga att läsa.

– Fakta är inkapslade i historierna och det är naturligtvis för att det ska vara lätt och roligt för ett litet barn att ta till sig dem. Samtidigt hade jag inte tyckt att det var roligt att skriva dem på något annat sätt.

Böckerna om Ellis fungerar utmärkt som varsamma faktaförmedlare, inte minst eftersom de är spännande och roliga. Med sina bilder har Jenny Wiks dessutom försett dem med massor av charm och fina detaljer, såsom Ellis roliga samspel med sitt gosedjur, apan Ballowits.

▪ Anne-Charlotte Horgby

bokomslag
Siri Reuterstrand
ill. Jenny Wik
Ellis går till doktorn
ICA Bokförlag 2007

bokomslag
Siri Reuterstrand
ill. Jenny Wik
Ellis älskar hundar
ICA Bokförlag 2007

Taggar
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: