Stark uppföljare till Persepolis

[080522] Det är med enorma förväntningar jag sätter mig ned med Kyckling i Plommon, Marjane Satrapis tredje titel. Hennes fantastiska debut, Persepolis, om hennes uppväxt i Iran och om Irans moderna historia, är helt enkelt svår att toppa. Därför blev jag en aning besviken när Broderier kom häromåret, det kändes på något sätt som extramaterialet till Persepolis, det som så att säga blev över i klippningen.

Så är definitivt inte fallet med Kyckling i plommon, det här är en riktigt genomarbetad serieroman där Satrapi tagit flera steg framåt sen Persepolis. Kyckling i plommon handlar om Satrapis mammas farbror Nassel Ali Khan som är musiker i 50-talets Iran. Efter att hans fru slagit sönder hans älskade tar – en iransk luta – bestämmer han sig för att dö. Under sina sista åtta dagar ser han tillbaka på sin ungdom och man får också reda på hur livet kommer att gestalta sig för hans barn. Hans fru som i början av boken skildras enbart som bitter och grälsjuk får också berätta sin historia.

På många sätt liknar Kyckling i plommon Persepolis, sättet att med en ganska naiv och lågmält humoristisk ton berätta om riktigt tragiska händelser. De svartvita tuschade bilderna blir så grafiska, att det inte för en sekund känns grått eller i avsaknad av färg. Här är hon en mästare i klass med Tove Jansson.

Att berätta i serieform brukar ibland liknas vid filmens dramaturgi, snarare än ett litterärt sätt att berätta och på detta område har Marjane Satrapi definitivt utvecklats sen Persepolis. Bokens sätt att berätta i episodform och hoppa fram och tillbaka gör läsandet till en mycket mer mäktig upplevelse än vad som brukar vara fallet med serieromaner, som ibland kan lämna en med en lite otillfredställd känsla av att allting gick för fort. Även tecknandet är innovativt, att en familj plötsligt blir av med alla sina drag och bara blir en siluett framför Tvnyheterna blir ett självklart sätt att beskriva att kriget är här.

Men jag har några frågor när jag lägger boken ifrån mig. Var kommer dödens ängel Azrael ifrån egentligen? Och var kan man hitta receptet till kyckling med plommon?

▪ Helena Bergendahl

bokomslag
Marjane Satrapis
Kyckling och plommon
Övers Fabian Göranson
Ordfront 2008

Taggar
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: