FUNNY MONEY

[080802] Av Ray Cooney
Comedy Art Theatre på Nya Älvborgs fästning
Regi L Per E Petterson
Medverkande: Anders Sanzén, Helena Jansson, Daniel Strauss, Franck Olofsson, Anders Lundholm, Johannes Erseus, L Per E Pettersson, Thomas Nilsson

Sommarens senaste soliga kväll tillbringade jag på Nya Älvsborgs fästning där Comedy Art Theatre hade nypremiär på sin uppsättning av Ray Cooneys fars Funny Money i en försvenskad version av regissören L Per E Pettersson. Såväl Partillepolisen som Göteborgspolisen fanns med i rollistan.

Så långt var pjäsen lokaliserad till närområdet, men någon direkt anknytning till fästningen var svår att upptäcka. Det var väl inte tanken heller. På en uppbyggd scen i ena änden av gården utspelades farsen och vi åskådare satt på stolar och bänkar framför. Skådespelarna hade försetts med svarta, runda mikrofoner för att överrösta eventuella naturljud, oljetankers som passerar etc.

Själva farsen hade fått god fart. Senast jag såg den var i London med författaren själv i huvudrollen. Eftersom han var en medelålders man spelades hans hustru av en medelålders skådespelerska och deras vänner var i samma årsklass, vilket bidrog till att föreställningen kändes en aning dammig. Så är inte fallet på fästningsön. Tvärtom känns en del av de uppträdande väl unga, men det vägs mer än väl upp av en nästan akrobatisk livlighet, inte minst Anders Sanzéns hoppande i möblemanget.
Hans motpol, göteborgspolisen Franck Olofson, gav tyngd och viss stadga åt farsbygget, som väl inte tål något närmande analyserande, bland annat de homosexskämtinslag som engelsmännen tycker är så rolig, men som vi svenskar inte har lika lätt att skratta åt. Det krävs fler Pride-festivaler innan vi tycker att det är roligt med två herrar under en filt.

Funny Money är ett försök att spela teater på en ovan lokal med stora värden i sig. Man ger bara fyra föreställningar i år. De tre som återstår spelas den 2, 8 och 9 augusti. Ska experimentet lyckas och få någon fortsättning krävs en bättre organisation. Klara tidsangivelser när föreställningen börjar, hur lång pausen är och när båten hem går.

/Åke S Pettersson

▪ Åke S Pettersson
Taggar
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: