AIRPORT KIDS

[080817] av Lola Arias & Stefan Kaegi
Gästspel på Backa Teater av Göteborgs Dans & Teaterfestival
Text och regi: Lola Arias & Stefan Kaegi
Scenografi och Ljus Domenick Huber, blendwerk
Musik Stephanie Vecchione
På scenen 9 ”globala nomader” mellan 7 och 14 år gamla.

Vad är en global nomad? Här menar man barn till de internationella toppcheferna, ”unga som har tre pass, flyger kors och tvärs över jorden, bor på internet och har egna kreditkort” för att citera programmet. De medverkande är ”vanligt folk”, som man valt att kalla experter, inte amatörer.

Jag var helt fascinerad av den naturliga skickligheten som dessa ”experter” visade i den här förställningen på Backa Teater. Jag minns hur roliga och pliktmedvetna förpubertala barn är, typ Bill Brown och Harry Potter.

Men vad är det vi utsätter barnen för, när vi skiljer dem från sina föräldrar och låter dem röra sig på egen hand i den internationella flygplatsmiljön, kall och konstgjord, det närmaste vi kan komma science fiction-tillvaron? Hoppas vi att barnen ska ge den det känsloinnehåll som vi tycker att den saknar? I våra dystra stunder är det ju så här vi föreställer oss framtiden.

Uppsättningen var fylld av mycket teknik med vagnar som rullade med de olika lådor där barnen bodde, med lyftanordningar, med videoprojektioner och annat som alltid gör mig misstänksam. Litar man inte på kraften i sina idéer?

Har ni chansen, så se den här föreställningen för barnens skull. De är roliga och rörande.

▪ Åke S Pettersson
Taggar
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: