MERA

[080824] Cinnober Teater & Ning, Dans & Teaterfestivalen, gästspel på Pustervik
Projektledning, produktion & foto Anna Forsell
Regi & Projektledning Svante Aulis Löwenborg
Musiker Amund Sjölie Sven/ Tora Ferner Lange/ Rasmus Jörgensen/ Erik S Daehlin
Sång: Lisa Dillan, Elisbeth Holmerz
Musik: Mansoor Husseini
Dekor: Råger Johansson
Ljus: Charlie Åström
Text: Maria Tryti Vennered
Översättning: Svante Aulis Löwenborg

Vilken är Maria Tryti Vennereds avsikt när hon lokaliserar sitt drama Mera till en pissoar från vilken ett rör leder ner till en genomskinlig bassäng med vatten i vilken de båda flickorna tävlar om att doppa sina huvuden? En pinne på brasan om genusdebatten? Eller är det en idé av den påhittige dekoratören Råger Johansson? Eller är det regissören Svante Aulis Löwenborg som vill bidra till att komplicera uppsättningen?

Männen i pjäsen, två poliser och en journalist låtsas-pinkar bredbenta i anordningen, så man får väl gissa sig till det första av alternativen här ovan. Det är inte det enda man måste använda sin fantasi till. Uppsättningen är utomordentligt hårt skruvad och texten framförs ibland talkörsmässigt eller som sång och är då hackad till svårsmältbar dialogsallad.

Rörelserna är också stiliserade, egentligen komiska. När de norska poliserna rider på ryggen av varandra verkar de rent av på rymmen från Pippi Långstrump. Det hindrar inte att det är en i långa stunder fascinerande uppsättning, som ivrigt tänjer på gränserna för det sceniskt möjliga.

Alla försök, alla nya idéer måste prövas, det instämmer jag hjärtligt i! Men när ”mörderskan”
föses ut genom en lucka i dekoren och ensemblen tar på sig roliga hattar och firar med champagne, tycker jag att de är lite för roliga för sitt eget bästa. Det är trots allt en djup tragedi som den unga Maria Tryti Vennered berättar om. Det var urpremiär på pjäsen och hon kom upp på scenen och fick ta emot blommor och applåder och neg så vackert.

Er som nu har missat den här föreställningen inom ramen för Dans & Teaterfestivalen kan jag trösta med att Mera återkommer till Pustervik i slutet av oktober, då man ger åtta föreställningar av den.

/Åke S Pettersson

▪ Åke S Pettersson
Taggar
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: