Kan välfärd byggas på regioner?

[081030] I övriga Europa finns regiontanken ofta på ett mer handfast plan än i Sverige. Det kan därför vara intressant att se hur de är uppbyggda och vilka roller de har i samhället.

Pratar man regioner och forskning handlar det nästan alltid om statsvetare. Det blir då förstås nautrligt att bidragen även i denna antologi nästan uteslutande kommer från detta håll. Men här bidrar även historikerna Mattias Legnér Oscar Österberg, stadsplaneraren Suzanne Dufresne, plus Christian Fertner, som har studerat urban och regional planering vid Wiens Tekniska Universitet.

Inte så att det är fel att vara statsvetare. Men regioner handlar inte bara om den praktiska förvaltningen av samhället. Regioner har större räckvidd än så och då behövs det fler aspekter. Det behövs helt enkelt forskare med andra perspektiv.

Första delen inleds med en karta över det nya regionala Europa och tanken går kanske till det medeltida Europa. Nationsgränserna är utsuddade på bekostnad av regiongränser. Avsnittet handlar om regional mångfald och spänningen mellan centrum och periferi.

Andra delen presenterar några av Europas regioner, som Hessen, Wales, Wien och Kastilien. Och visst kan man bli nyfiken på Centralböhmen och Montreal.

Tredje delen skrivs av Åbo-forskaren och statsvetaren Siv Sandberg. Hennes roll när Region Skåne (som i detta fall) anlitar hennes tjänster brukar vara att göra jämförelser mellan regioner av olika slag. Här skriver hon om hur man ska se på den svenska regiontanken i ett europeiskt perspektiv.

▪ Christer Wigerfelt

Bokomslag
Pontus Tallberg (red)
Regioner i Europa
Region Skåne 2008

Taggar
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: