Vill skapa debatt om feminismen

[081105] F-ordet är en bok med tretton kortare texter om ämnet feminism. Här skriver diverse journalister, akademiker och debattörer om just sina feministiska hjärtefrågor utifrån mer eller mindre oväntade perspektiv. Det här är absolut ingen grundbok i feminism utan snarare ett diskussionsunderlag för de redan frälsta.

Här ifrågasätts de klassiska feministiska käpphästarna med hjälp av påståenden som att kvinnor som utsätts för våldtäkt inte är offer och att det är viktigt att kvinnor tar betalt för sex. I boken har även lämnats utrymme för en lång text om att abort är att släcka liv. Påståenden som lätt kan uppfattas som provocerande i den klassiska feministiska debatten.

Texterna handlar oftast om feminism på individ- istället för strukturell nivå, vilken är den som oftast hamnar i de vanliga debatternas fokus. På så vis är boken lite upplyftande och tankeväckande. Samtidigt kan jag tycka att det vore helt fruktansvärt om enbart de frågor som tas upp i boken skulle vara eller bli ”de nya feministiska frågorna”. Just för att de strukturella problem som finns hamnar i skymundan och många aspekter, som exempelvis etnicitet, helt försvunnit just i den här boken.

Mitt sammantagna intryck av boken är ganska delat. Ibland nickar jag och håller med, ibland skakar jag bara på huvudet, ordet idioti dyker upp i skallen och jag känner att jag helst skulle vilja ha ett allvarligt snack med respektive textförfattare. Men kanske är det de sistnämnda texterna som lyckats bäst med sitt syfte; att blicka framåt och skapa ny debatt om vad feminism egentligen är, vad ordet betyder och bör betyda. Förmodligen finns det många feminister som skakar på huvudet åt precis samma texter som jag applåderar.

▪ Miriam Reuterstrand

bokomslag
Petra Östergren (red)
F-ordet
Mot en ny feminism
Alfabeta 2008

Medförfattare i F-ordet är: Anna Svensson, journalist
Maria Abrahamsson, ledarskribent på SvD
Lars Gårdfeldt, präst och forskare
Anna Ekelund, skribent och kolumnist på Aftonbladet
Susanne Dodillet, idéhistoriker
Don Kulick, professor i socialantopologi
Maria Rankka, vd på tankesmedjan Timbro
Susanne Wigorts Yngvesson, teolgie doktor och etikforskare
Madelaine Levy, chefredaktör Bon
Maria Nemi, dokumentärfilmare
Jonah Nylund, genusvetare
Inti Chaves Perez, journalist
Boris Benulic, vd för kraft och kultur och krönikör i Metro

Taggar
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: