ETNOPORR

[090116] av America Vera-Zavala
gästspel av Teater Tribunal och Riksteatern på Pusterviksteatern, 14 t o m 17 januari 2009
Regi: Mellika Melani
Scenografi: Sören Brunes
Kostym: Ulrika Van GElder
Ljusdesign: Lina Benneth
Medverkande: Sheraye Esfandyari, Marika Holmström, Sabina Hormuz, Bahareh Razekh Ahmadi

Teater Tribunals föreställning Etnoporr bärs upp av fyra skickliga och synnerligen uttryckfulla unga kvinnliga skådespelare, som har ett så intensivt och trovärdigt utspel att man som åskådare helt och hållet kan hänge sig åt fiktionen att föreställningen är en enda stor improvisation som handlar om dem själva.

Så är det naturligtvis inte. Men ändå: detta är något nytt och uppiggande på den göteborgska teaterscenen! En politisk och samhällsengagerad pjäs som handlar om unga kvinnor och vågar ta ut svängarna. En prövande och provocerande föreställning som dessutom är förbaskat rolig och underhållande att se, och varken ägnar sig åt moraliserande eller åt att påtvinga publiken ett antal patenterade, färdigsmälta och ”riktiga” åsikter.

Här får vi en rad inspirerande och uppfriskande idéer om begreppet mångkultur, och om segregation, integration, svenskhet, uppror och ”förortsproblematik”. Allt med utgångspunkt från fyra fiktiva unga kvinnors personliga erfarenheter.

Efter en dryg timme lämnar man teatern omskakad och tankfull men med ett leende på läpparna. Teater när den är som bäst – tycker jag. Grattis till dramatikern America Vera- Zavala och den underbart duktiga skådespelarensemblen! Och till Pusterviksteatern, förstås, som tog hit dem.

/Kajsa Öberg Lindsten

Nu kan man se dem på scenen, de glada och livliga svarthåriga flickorna som annars brukar sitta på bussen när jag åker hem efter att ha varit på teatern på kvällen. Flickorna är på väg hem till sig en fredag kväll, fast klockan bara är tio, medan deras svenska medsystrar ännu inte har startat sitt firande. Det är ingen idé, säjer ett av mina barnbarn. Musiken börjar inte spela före klockan elva.

Jag kan föreställa mig att unga tjejer längtar efter den frihet som vi män oftast tar för given. Finns det en (sexual-) moral för män? Den frågan diskuterade på allvar när jag var ung. Att den fanns en moral för kvinnor var ju ställt utom tvivel.

Nu är det de svarthåriga tösernas tur. Vad är det som de vill göra uppror emot? Gissningsvis allt. Den etniska tillhörigheten som inte passar in i det moderna samhället. Föreställningen att oskulden är det avgörande för tjejernas värde, den heliga mödomshinnan som utgör hindret för deras frigörelse måste bekämpas. Bort med den!

Snacka går ju! Föreställningen gestaltar en dröm om frigjordhet som är en lyx för de flesta av jordens kvinnor. Det är en rolig revyartad föreställning, som har ett bankande hjärta. Eja, vore vi där, vi som har slagit ihop alla våra diskrimineringsombudsmän till en enda! Pjäsen är ett av alla steg som kommer att krävs för att nå målet. Passa på att se den medan ni har chansen, den spelas till och med lördagen den 17:e!

Åke S Pettersson

▪ Kajsa Öberg Lindsten
/ Åke S Pettersson
Taggar
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: