EN FÖRSTÄLLNING OM INGENTING

[090406] Projektgruppen XYZ på Masthuggsteaterns Labb, premiär 2009-04-04
Manus & Idé Fredrik Glahns
Scenisk coach Anna Engberg
I rollerna: Henrik Bergström, Anna-Carin Henricsson, Joel Berg

Det vore frestande att ta Projektgruppen XYZ på allvar och behandla deras föreställning om ingenting som ingenting men det skulle sannerligen inte vara rättvist. Projektgruppen XYZ eller som de heter: Henrik Bergström, Anna-Carin Henricsson och Joel Berg, är skådespelare som genom sin begåvning kvalificerat sig för en av de dyraste akademiska utbildningarna i Sverige. De utexaminerades häromåret från Högskolan för Scen och Musik i Göteborg .

Pjäsen handlar tydligt om deras jakt på jobb, deras nästan komiska desperation för att bli engagerade, att komma in i systemet där ära, uppskattning och pengar väntar. De är väldigt roliga liksom den intelligenta text av Fredrik Glahns som de framför.

Det finns ju inga garantier för att begåvning och dyrbar utbildning ska leda till framgåmg. Det gäller i de flesta brancher, med speciellt inom skådespelaryrket där den egna personligheten ska granskas inpå knotorna. Alla jämlikhetsträvanden till trots råder här tillfälligheter, skvaller, förbindelseroch illvilja. Slumpen har man heller inte lyckats eliminera..

En del väljer att i denna kamp om en plats i rampljuset bättra på sina CVn genom att utbilda sig vidare. Deras meritlistor berättar om imponerande studier i London och New York och Köpenhamn. Ett annat sätt är att göra som XYZ och göra det själva en egen föreställning, och hoppas att den framkallar rykten som ska sprida sig som ringar på vattnet i teatervärlden. Vi som var där i lördags hoppas att det ska lyckas, för vi vill gärna ser mer av dessa spänstiga och roliga ungdommar, som verkas fyllda av så mycket gott humör.

Det underlättar om man då har tillgång till en generös teatergrupp som Masthuggsteatern, som ska ha en ros för att den ställer upp.

/Åke S Pettersson

▪ Åke S Pettersson
Taggar
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: