NÄR KRIGET KOM TILL PARTILLE

[090926] Teater Trixter premiär 2009-09-24
Manus Petra Revenue
Regi Karin Blixt och Lars Andersson
Scenografi Ger Ole Monnikhof
Musik Björn Knutsson
I rollerna:Tina Lenne, Lars Andersson, Robert Bohlin, Evalena Ljung Kjellberg, David Sperling Bolander, Ingvar Örner.

Kriget har nu åter kommit till Partille, det vill säja Petra Revenues pjäs med detta namn finns åter att beskåda i Göteborg. 2003 var det på Studion på Stadsteatern, nu är det på författarinans hemmascen, Trixter. Det kan väl finnas många orsaker till det, men man kan inte låta bli att tänka att Petra vill visa sin version av pjäsen, få sista ordet. Annars brukar man säja att när en text väl har lämnat författaren är det fritt fram att tolka den.

Den nya versionen – och nu skriver jag ur minnet och det är väl inte så pålitligt även om jag såg föreställningen på Studion ett par gånger (den blev en publikframgång) – är klarare och inte så skrattvänlig. Till detta bidrog att man dragit ner på den salongsberusade fastighetsmäklarens – Ingvar Örners – roll. Lars Andersson som mannen som planerar att fly från vardagen genom att sälja huset i Partille och resa jorden runt är också mer trovärdig än Claes Malmberg var 2003 – men inte heller så rolig.

Robert Bolins grillande granne fick större plats och bidrog till den goda stämningen i andra akten som var betydligt livligare och mer engagerande än den första som stundtals blev tråkig. Där upplevde man skillnaden mellan stadsteaterns rutinerade skådespelare och Trixters inte fullt så välsmorda diton.
Eyvin Dahlgren gav prästen 2003 en farlig, nästan liderlig framtoning som den annars utmärkte David Sperling Bolander i samma roll inte riktigt kunde matcha. Tillsammans med Robert Bolin fick han dock Partille att framstå som en ganska trivsam plats. Fantasterierna i texten kom dock bättre till sin rätt hemma på moderscenen och föreställningen får med tanke på den andra akten godkänt.

/Åke S.Pettersson

▪ Åke S Pettersson
Taggar
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: