Augustvinnande inspirationsbok

[091217] Författardrömmar, skrivdrömmar, läsdrömmar eller bara drömmar, det spelar ingen roll vad man har. Augustprisvinnaren Skriv om och om igen inspirerar. Att läsa den och inte få lust att göra något, av allt man går runt och tänker att man vill, är omöjligt.

Skriv om och om igen av Ylva Karlsson, Katarina Kuick, illustrerad av Sara Lundberg och formgiven av Lilian Bäckman (XPublishing) vann 2009 års Augustpris i klassen Årets barn- och ungdomsbok. Motiveringen löd:

Äntligen! En faktabok som på allvar utmanar, inspirerar och ger hopp till alla som vill läsa och skriva. Författarna ger professionella verktyg och användbar kunskap som förmedlar oerhörd lust att själv skapa. En formfulländad källa till kreativitet.

Det är bara att hålla med.

Skriv om och skriv om igen är en bok om att skriva som inte behöver läsas från pärm till pärm, sida för sida, i god ordning. Men den pressar sig på så fort man slår upp den. Det är nästan så att det låter om den när man öppnar den. Den ropar på en, peppar och uppmanar, föreslår och lockar, får en att stanna upp och tänka efter, och manar på att man ska gå vidare. Bred, djup och varierad. Det finns kort sagt massor och åter massor av tips och idéer om hur man kan göra för att komma igång, fortsätta, avsluta och skriva om igen. Fast den är lika rolig för den som gillar att läsa, men inte har skrivarambitioner. Allt illustrerat och formgivet på ett – inspirerande sätt.

Skriv om och skriv om igen är inte en bok man gärna läser i ett svep. Men som man gärna sitter och bläddrar i. Planlöst och länge.

Katarina Kuick och Ylva Karlsson har mycket erfarenhet av skrivarkurser för barn och unga. Båda är författare och Katarina Kuick även översättare. Andra böcker av Katarina Kuick är Den första gång jag såg dig och Svarta kläder, svart mask. Ylva Karlsson har bland annat skrivit Om man heter Robin och Dit man längtar. Skriv om och om igen är deras första gemensamma bok. Idén bakom boken var att samla ihop och göra något av alla övningar de gjort på sina skrivakurser. Katarina Kuick kommenterar boken så här: ”Någon klok människa har sagt att man ska skriva sånt man själv vill läsa. Jag önskar det hade funnits en sån här bok när jag var fjorton”.

Jag med.

▪ Anne-Charlotte Horgby

bokomslag
Ylva Karlsson, Katarina Kuick
Skriv om och om igen
X Publishing 2009

Taggar
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: