Läkare ljuger om elbehandling

[100204] Nyligen har Uppdrag Granskning, Debatt och flera tidningar tagit upp ett flertal fall, där personer har blivit skadade av elchocker. Psykiatriker har också ställts mot väggen och motvilligt tvingats erkänna biverkningarna: patienterna riskerar bestående minnesskador efter ECT (elchocksterapi).

Psykiatrin har alltså fört svenskarna bakom ljuset vad det gäller elchocker. Jag har protesterat i många år mot elchocker, därför att jag personligen känner flera personer som har blivit skadade av elchocker. Mängder av människor har också kontaktat mig och berättat om sina skador efter ECT. Det är oerhört tragiskt och upprörande. Vem lyssnar på och hjälper dessa människor?

Jag reagerar starkt mot att patienternas mänskliga rättigheter åsidosätts när de blir tvingade till elchocker eller inte får en fullständig korrekt information. Psykiatrin har också undanhållit hur många elchocker som ges varje år genom att endast rapportera ungefär 10 procent. Detta är fullständigt ovetenskapligt och ett rent bedrägeri.

Användningen av elchocker har kraftigt ökat i Sverige de senaste åren. Detta till en punkt där vi är bäst i världen per capita på att ge elchocker. C:a 50 000 elchocker ges varje år i Sverige – man kan ju undra varför psykiatrin inte vill att denna siffra skall komma ut!

Det finns inte heller någon statistik på hur många elchocker som ges under tvång eller vilka skador som har uppkommit efter ECT. Patienterna har ingen riktig möjlighet att rapportera de skador som har uppkommit. Var finns vetenskapligheten?

Det finns alltså ingen korrekt vetenskaplig rapportering kring ECT i Sverige. Hur kan då läkare och psykiatriker påstå till människor och deras anhöriga att det är en riskfritt att få elchocker? Vad grundar sig detta påstående på? Finns det något mer som psykiatrin har undanhållit angående elchockerna?

Elchocker är en inhuman och ålderstigen ”behandling” som härrör sig från bedövning av grisar innan slakt i Rom på 1930-talet. Psykiatrikern Ugo Cerletti kom sedan på att testa detta på människor. Det är samma elchocker nu som förr i tiden.

Elchocken är samma, men man har bytt namn på den och söver numera ner patienten och ger muskelavslappnande medel. Annars kastas patienten runt i sängen och riskerar kramper och frakturer. Detta ser förfärligt ut och ledde till att ingen ville ha elchocker. Folk som såg på svimmade. Men det är samma elchock som går genom patientens kropp, minne och tankeverksamhet. Vem som helst kan förstå att detta kan inte vara hälsosamt.

Psykiatrin har målat in sig i ett hörn. Vi kan inte förvänta oss att personer som har gett tusentals elchocker – många under tvång, till gravida och till barn – plötsligt skulle ändra sig och erkänna att de har gjort något fel. Psykiatrin erkänner aldrig när den har gjort fel. Psykiatrikerna har kallat elchockerna en mirakelmetod, en mild och human behandling. Trots detta skulle de aldrig – och har aldrig – själv provat att få elchocker.

Lögnen och bedrägeriet kring elchocker är så stor att det är svårt att ta till sig. Psykiatrins reaktion till alla rapporter om skador efter ECT? De skyller allt på patienten. Du kan ju fråga de patienter som har försökt prata med en överläkare om sina skador efter elchocker.

Det är ett känt neurologiskt faktum att hjärnskador kan framkalla en slags märklig bekymmerslös eufori. Elchocker orsakar samma sak på en del människor. Neurologerna vet dock att dessa fenomen åtföljer de flesta hjärn- och skallskador. Psykiatrin tolkar detta som att depressionen har hävts. När förvirringen efter huvudskadan lagt sig, så återkommer dock depressionen och en ny serie elchocker måste ges.

Det innebär att alla elchocker följs av mer elchocker och olika psykdroger. De vetenskapliga bevisen från läkare och forskare mot ECT är överhängande. Dessutom finns det mängder med vittnesmål om skador efter elchocker. Men kan verkligen undra hur psykiatrin i Sverige kan få fortsätta att ge elchocker – och dessutom kraftigt öka användningen! Elchocker är förbjudet i flera länder eller används ringa.

Det grundläggande problemet är uppenbarligen att psykiatrin inte kan hjälpa människor som är deprimerade. Folk har svårt att ta till sig detta – det verkar otroligt – och bara ett fåtal patienter vågar stiga fram och anmäla sina skador efter ECT. De skäms och är rädda för att bli indragna i psykiatrins nät igen.

Om allmänheten kände till riskerna med elchocker och fick veta hela sanningen om dem, skulle ett fåtal gå med på det. Hur många svenskar vill psykiatrin egentligen elchocka varje år? Det är dags att vi höjer vår röst och protesterar!

Finns det någon rakryggad läkare eller psykiatriker i Sverige som har modet att skilja sig från mängden och ta steget mot elchocker?

▪ Peter U Larsson

Peter U Larsson är medlem i Amnesty, Kommittén för Mänskliga Rättigheter och Röda Korset.

Taggar
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: