DEATH OF A CARDHOLDER

[100825] Theater im Bahnhof
Dans- och Teaterfestivalen, Nordstadsstorget 2010-08-24

Vardagsdramatik kallas den verklighetens teater som dagligen utspelas framför bankomaterna. Situationen kan tänkas framkalla tacksamma situationer för teatergrupper om likt den österrikiska Theater im Bahnhof har specialliserat sig på att göra teater av verkligheten.

En kortinnehavares död spelas följdriktigt på Nordstadstorget på baksidan av Informationen där det hänger minst två bankomater. Vi som är publik sitter på stolar i en ganska vid krets med små radiomottagare i handen och hörlurar för öronen. Folk kommer och går, klockan är fem på eftermiddagen.

Den gästspelande truppen gör inga försök att skapa realism. En herre i vit kostym och hans beskäftiga assistent leder spelet som rör sig kring de där fem stadiena som anses karaktäristera en människas hantering av den situation som uppstår när hon får veta att hon ska dö, från förnekande till acceptans.

Det gravallvarliga ämnet behandlas med sordinerad lätthet. Man intervjuar såväl levande shoppare, som de dödas andar. Man spelar med en mjuk naturlighet som får mig att förstå att det sannerligen inte första gången de framför sin pjäs på ett torg, bland publiken. Tekniken skulle väl kunna användas för andra sorters skådespel, men fordrar en delikat balans mellan livets lättsinniga vardaglighet och dödens omuliga svärta.Echt wienerich.

/Åke S Pettersson

▪ Åke S Pettersson
Taggar
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: