THIS WIDE NIGHT

[110413] GEST gästspelar på Hagateatern 2011-04-12
Manus Chloë Moss
Regi Gary Whitaker
Scenografi Ger Olde Monnikof
Medverkande: Sandy Walsh och Zahra Ahmadi

Den prisbelönta engelskspråkiga teatergruppen GEST hade häromdagen premiär på sin senaste uppsättning, en pjäs som har ett par år på nacken i England. Den handlar om två tjejer som just har sluppit ut ur fängelset, en återförening mellan två människor som förefaller sammanlänkade av sina öden på samhällets botten.

Sådana, jag frestas nästan skriva ”hopplösa” figurer har vi ofta sett i tv-föreställningar, små människor som krånglar sig fram i tillvarons maginal, råkar föda barn, naturligtvis fråntas dem, knaprar tabletter, gärna tar ett järn, träffar män och förlorar dem, allt med ett ofta imponerande jävlar-annamma. En viss rosig färg färgar förrädiskt bilden.Författarinnan har researchat i fängelset innan hon skrev sin pjäs.

Till författarinnan Moss’ försvar ska sägas att det rosiga lyser svagt. Desto mer får jag känslan av värmen mellan de båda kvinnorna, den som ger dem en resning mitt i det banala. Se oss! Vi är människor. Homo sum!

Pjäsen är uppdelad i flera kortare scener och det gör det den trots allt förtjänstfullt framfört pauspianospel lite jobbigt att ta till sig. Man tvingas som åskådare till omstarter, vilket inte är bra för helheten. Men annars är de båda skådespelarna brittiskt duktiga och tonsäkra.

/Åke S Pettersson

▪ Åke S Pettersson
Taggar
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: