KONTORISTERNA

[110508] Av Murray Schisgal
Stationen gästspelar på teater Jaguar 2011-05-06
Regi och övesättning Johan Aksell
I rollerna: Tove Strandell och Henrik Myrberg

är en ny fri teatergrupp som har som mål att bygga upp en kvartersteater i Östra Göteborg. I rådande nuläge finns det faktiskt en lucka för en sådan grupp. Teater Fantasia som från sitt säte på Kulturhuset Falken upptog det utrymmet med fina uppsättningar som Hästen och Amadeus förefaller att ha avsomnat. GAT som skapade fantastiska uppsättningar av Noréns Natten är dagens mor och Mrozek och Pinter har övergivit Gamlestaden.

Det måste kännas som en nödlösning föratt tvingas sparka igång på Jaguars scen i skuggan av Hagakyrkan. Det är annars en precis lagom stor skådeplats för pjäsen man har valt, en amerikansk vardagsskildrirng som heter Kontoristerna och som följaktligen handlar om två kontorister som man får följa genom fyrtio år bakom skrivborden, en hon och en han, var och en med sina privata liv som fond och bakgrund för en föga heroisk yrkeskarriär. Dätigenom besannar de båda den gamla sanningen att man tillbringar fler av dygnets vakna timmar tillsammans med sina arbetskamrater än med sina makar.

De unga skådespelarna är duktiga och man känner att de nog har valt detta som yrke. Inte minst talar de väl.

Pjäsen är en typisk 50-talsprodukt, besläktad med de pjäser av Saroyan som spelades på stadsteatern vid den här tiden. Man kan undra om den har så mycket att säja dagens ungdom? Men det finns ett stänk av Tjekovskt vemod i föreställningen, som kan tilltala den som är ug. Medan vi strävar på med vår vardag, går livet omärkligt förbi.

/Åke S Pettersson

▪ Åke S Pettersson
Taggar
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: