Vårt behov av att skriva

[111027] INTRO: Varför är det så många människor som känner att just de är ämnade för skrivandets konst? Det finns förmodligen lika många skäl som det finns publicerade böcker. Och för varje publicerad bok finns oräkneliga misslyckade försök att skriva och publicera sig.

Märkligt nog pratar vi inte så ofta om skrivandet som hantverk, trots att det intresserar så många och trots att det finns så mycket spännande att tala om, när det gäller själva skrivprocessen.

I somras besökte jag för andra gången Crime writing-festivalen i Harrogate i England. Det är en festival där författare möter engagerade läsare och framför allt andra, blivande författare och författar-wannabees.

På festivalens seminarier diskuteras skrivandets alla aspekter in i nördigaste detalj, på djupaste allvar. Jag satt där under några mycket givande dagar och funderade på om en liknande festival skulle kunna ordnas i Sverige. Jag kom fram till att den troligen inte skulle kunna det – inte för att inte intresset för skrivande skulle finnas, utan för att det inte finns så många svenska författare som på samma eleganta och generösa sätt som de brittiska skulle kunna förmedla sina erfarenheter av skrivandets vedermödor. Jag hoppas att jag har fel när jag tänker så. Kanske har jag bara blivit bortskämd nu, när jag fått höra dessa ”witty” brittiska författare på sitt ofta bildade och alltid mycket personliga sätt delge sina erfarenheter.

Som en liten ersättning för möjligheten att ta del av den här typen av seminarier så bestämde vi att det nu aktuella temat i alba.nu skulle vara just skrivande. När vi väl bestämt det visade det sig att vi hade kollegor här i Göteborg med liknande funderingar som beslutat sig för att starta en tidskrift med just skrivandet som utgångspunkt. En god idé, tyckte vi och gör därför gärna i vårt tema lite reklam för dem, genom att publicera några skrivråd ur deras premiärnummer. Smakar det mer så hittar ni dem på www.tidningenskriva.se.

Men först ska ni naturligtvis läsa våra tematexter. Jag tar er med till ett par av de seminarier jag avlyssnade i somras och ni får också ta del av en intervju med Eva F Dahlgren som bland annat pratar om skillnaden mellan att skriva fakta och fiktion.

▪ Siri Reuterstrand
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: