Domedagsindex

[111027] Har ni känt er ovanligt nere och oroliga sista tiden. Allt elände i världen får ju lätt den effekten. Men kanske behöver vi snart inte oroa oss mer. Slutet är, enligt en del i alla fall, nära. Tecknen på att domedagen närmar sig hopas. Det finns det mätningar som visar. Eller rättare, den borde enligt mätningarna kanske redan varit.

I Independent läser vi om the Rapture Index, som beskrivs som ett domedags-Dow Jones. Det mäter förekomsten, frekvensen och intensiteten hos domedagstecken som nämns i bibeln. Tydligen har vi i år upplevt ett slags all time high för sådana tecken.

Konkret handlar det om allt ifrån solfläckar till nationer i krig, jordbävningar och epidemier.

Tydligen peakade indexet 21 maj i år och kanske hörde ni talas om Harold Camping som förutspådde att just det datumet skulle vara domedagen. Trots att jorden inte gick under då så hävdade han fortsatt att han hade rätt. Det var ändå domedagen och det stora utplånandet skulle ske fem månader senare.

Nu har den tidsfristen just passerat och vad vi märkte hände ingenting. Men Camping behöver i alla fall inte oroa sig över att han är ensam om att förutspå fel. Många har gjort det före honom.

23 September 1186 var John of Toledos val, 5 April 1761 väntade William Bell på slutet och många andra har försökt men misslyckats med förutsägelsen. Tur ändå säger vi, som gärna vill få vara kvar ett tag till. Allt elände till trots. Man kan ju faktiskt missa någonting kul annars.

 

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: