Håll koll på usb-minnena

[111027] I PC För alla kan man läsa om hur usb-minnen – ni vet de där praktiska men ack så små sakerna – blivit ett allt större säkerhetsproblem för företag.

Den uppenbara anledningen är att de lätt kommer på avvägar och att den eventuella känsliga information de innehåller hamnar i orätta händer. Anställda kan ta med sig minnen hem till en mindre säker dator och på så vis sprida hemligheter. Men det händer också att de används för säkerhetsintrång på mer raffinerade sätt. Attacker mot företag har till exempel gjorts med minnen med infekterad kod planterats ut på skrivbord inne på företaget eller på platser i deras närhet.

– Det vanligaste är inte att man råkar ut för skadlig kod som förstör datorn utan det är att du får ett dolt övervakningsverktyg som snappar upp lösenord och annan känslig information, berättar Fredrik Klasén,som arbetar med datorsäkerhet, för tidningen.

Håll koll på minnet alltså. Och kanske är det dags att uppdatera den gamla ramsan om att ”sitta i ditt minne på en lite lite pinne” till någonting som är bättre på att behålla en hemlighet?

Fem tips för säkrare användning av usb-minnet

1. Inget arkiv. Använd inte usb-minnen för datalagring. På så vis minimerar du risken att känslig information hamnar i orätta händer om minnet kommer på villovägar.

2. Virusrisk. Privata usb-minnen bör aldrig användas i din arbetsdator, likaså bör företagets usb-minne inte användas i din privata dator. Risken är att virus sprids.

3. Säg sanningen. Berätta alltid för din chef om du har tappat ett usb-minne med information som tillhör företaget.

4. Delete räcker inte. Tänk på att det är möjligt att återskapa information från ett usb-minne, även om den har raderats.

5. Se upp för hittegods. Använd aldrig ett upphittat usb-minne. Du vet inte om det innehåller virus eller annan skadlig kod.

Källa: Business Security

 

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: