Makten i Göteborg

[120110] Göteborgs-Posten har gjort sin årliga analys av makten i Göteborg. Det är lika roligt varje år att läsa listan och om hur de har resonerat. Exempelvis hur många av personerna som har anknytning till tidningen. I år försvann kulturchefen från listan, trots att han har varit ända nere i Etiopien och rapporterat om de fängslade journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson.

Några uppseendeväckande luckor som förra årets lista hittar vi inte. Då saknades Gustavo Dudamel på GP:s lista men fanns med på The Time:s lista. Dudamel finns inte med i år heller, men han försvinner å andra sidan som chefsdirigent efter våren. Vad nu det betyder för en tidning som GP.

Man kan undra hur maktanalysen ser ut på tidningen när man exempelvis hittar Marit Kapla på plats 64. Hon är konstnärlig ledare för Filmfestivalen. På platsen under kommer Karin Markides. Hon är rektor för Chalmers och borde rimligen ha hamnat före Kapla när det handlar om makt.

Denna besynnerliga ordning får sin förklaring när tidningen redovisar några av faktorerna som avgör placeringen. Av stor betydelse är att personen ska ha synts i medierna.

Slutsatsen blir att om du syns i Göteborgs-Posten så har du makt.

Taggar
Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: