Nominerade till Borås Tidnings debutantpris

[120116] De nominerade till Borås Tidnings debutantpris 2012 kungjordes i morse. Utvalda i år är Kristofer Ahlström, Tomas Bannerhed, Naima Chahboun, Carolina Fredriksson och Andrés Stoopendaal. Den som slutligen vinner får  100 000 kronor. Det prestigefyllda priset har tidigare bl a gått till Lotta Lotass, Daniel Sjölin, Jonas Hassen Khemiri och Martina Lowden. Förra årets vinnare var Helena Österlund som fick priset för boken Ordet och färgerna.

I juryn ingår Borås Tidnings kulturchef Lena Kvist, tillsammans med Anna Hallberg, poet och kritiker i Dagens Nyheter och Christian Swalander, Högskolan i Borås. Christian Swalander är även en av de regelbundet återkommande recensenter som vi har glädjen att publicera här i alba.nu.

Så här lyder juryns motiveringar:

Kristofer Ahlström, f 1979: Bara någon att straffa (Forum)
För en roman som med säker gestaltning och uppdriven känsla för ett ölandskaps rastlösa föränderlighet skildrar ett sorgearbete som inrymmer och försonar barnslig kärlek och den skam som väcker ångest.

Tomas Bannerhed, f 1966: Korparna (Weyler)
För en roman som med tyngd och trovärdighet rör sig över gränsen mellan yttre och inre landskap och med sagoton och saklighet öppnar sig mot en nära historia där utvecklingens offer ännu är oräknade.

Naima Chahboun, f 1980: Okunskapens arkeologi (Norstedts)
För dikter som med lidelse och virvlande energi tumlar om med orden, ställer frågor om förtryckets mekanismer och utmanar den föregivna ofrånkomligheten i den samhällsordning som är vår.

Carolina Fredriksson, f 1985: Flod (Albert Bonniers förlag)
För en roman som i ett mjukt och följsamt episkt flöde och med mättad symbolik gestaltar barndomens villkor i en giftig och laglös framtidsvärld som ur berättelsen vänder sig till oss som kusligt samtida.

Andrés Stoopendaal, f 1981: Maskerad (Norstedts)
För en roman som med intensitet och språklig skärpa kartlägger vuxenblivandets rollspel och ritar upp dess demarkationslinjer i gränsområdena mellan dröm och fantasi, fakticitet och sinnlig utlevelse.

Debutantpriset är ett samarbete mellan Borås Tidning och Högskolan i Borås och delades för första gången ut 2001.

Prisutdelningen i Borås sker den 23 februari.

 

Taggar
Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: