Lilian och Karl G. Fredriksson – Blod! Inget tvivel om den saken!

[120207] Bibliotekstjänst ger då och då ut alldeles utmärkta små guider in i läsning. Just den här handlar om deckare för barn. En bra genre både för bokslukare och mer ovilliga läsare. Den här boken behandlar svenska deckare för barn ”från Kalle Blomkvist till gatugängen”.

Astrid Lindgrens Mästerdetektiven Blomkvist utkom 1946 och följdes av en lång rad skildringar av sommarlovsfirande deckargäng i den svenska folkhemsidyllen. På 1960-talet fick barn- och ungdomsdeckaren en ny social dimension och en ökande realism, och sedan dess har klimatet hårdnat ytterligare. Författarna använder deckaren för att spegla samhällsföreteelser som mobbning, rasism, övergrepp, våld och gängkriminalitet.

Författarna vet vad de talar om när det gäller deckare, de är bägge ledamöter av Svenska deckar akademin och är även verksamma som översättare och föreläsare. Här ger de porträtt av ca 120 författare och vi får också en en kortfattad genomgång av vuxendeckarens utveckling, tips om hur man kan använda barn – och ungdoms deckaren i skolan, liksom om hur läsintresset kan väckas med hjälp av LL-deckare.
Lässugen blir och lite mer bildad blir man efter att ha läst den här boken blir man i alla fall.

Blod! Inget tvivel om den saken är utgiven av BTJ Förlag

 

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: