Frukosten på tvären

[120208] Vi brukar lyssna på radion på morgnarna. Men egentligen är det inte så bra. Det är lätt hänt att det blir svårt att svälja frukosten när man hör vad de säger. En av ganska många saker som gjorde oss upprörda häromsistens var förslaget om att ungdomar skulle arbeta för lägre löner upp till dess att de fyller 25 år. Detta för att de lättare skulle få in en fot på arbetsmarknaden.

Det finns så många fel i det förslaget. Varför ska någon behöva arbeta heltid för en lön som det inte går att leva på? Vi talar om under lägsta avtalsenliga lön alltså under ca 12.000 kr före skatt. Vilket blir lite över åtta tusen när skatten är dragen.

Varför ska arbetsgivarna kunna drastiskt sänka sina kostnader när de tar in mindre erfaren personal. (Hej åldringsvården…)

…och sist men inte minst. När blir man egentligen vuxen i det här landet? Ska alla bo kvar hemma hos föräldrarna tills de blir 25 år? Inte ens de som har föräldrar som köper bostadsrätter åt sina barn kommer att ha råd att flytta före 25 års ålder om detta går igenom. Men det är klart om man inte ska bli pensionär före 75 så gäller det väl att inte börja för tidigt. Då orkar man nog inte hela vägen ut.

 

Taggar
Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: