Vad gillar barn för böcker – egentligen?

[120423] Modiga djur, kluriga mysterier och magi. Det är vad barn gillar att läsa om att döma av vinnarböckerna i Bokjuryn 2011. Där har drygt 31 000 barn och ungdomar i hela Sverige röstat på sina favoritböcker.

Berättelser om övernaturliga händelser fortsätter att tilltala svenska barn och ungdomar. Tre av sex vinnarböcker i Bokjuryn 2011 handlar om spöken, häxor och magi. Rum 213 av Ingelin Angerborn, överlägsen vinnare i kategorin Kapitelböcker 9-12 år, handlar om tre tjejer på kollo som får mystiska nattliga besök av en rödhårig flicka i vitt. Den spännande berättelsen om sju tonårstjejer i småstaden Engelsfors som visar sig ha övernaturliga förmågor i Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren tar hem flest röster i kategorin Ungdomsböcker. I den japansk-amerikanske serietecknaren Kazu Kibuishis första bok i Amulettserien, Stenväktaren, får huvudpersonen Emily magisk kraft med hjälp av en amulett. Den dramatiskt illustrerade boken vinner i kategorin Serier. Bland de yngre barnen är det berättelser om djur som är populärast. I kategorin Bilderböcker vinner Talon – den modiga dinosaurien av den sydafrikanske författaren och illustratören Paul Geraghty. Det är en vackert och realistiskt illustrerad berättelse om en dinosaurieunge som kommer bort från sin flock, men slutligen finner sig tillrätta i en ny. Boken är resultatet av ett samarbete med Naturhistoriska museet i London. I kategorin Faktaböcker är vinnaren i år en bok som riktar sig till de yngre barnen, 3-6-åringar. I Hundar som jobbar av Ulrika Nulty och Jens Ahlbom berättar polishunden, ledarhunden, skådespelarhunden och andra yrkesarbetande hundar om sina jobb och liv. Slutligen så håller serien om Lasse Majas detektivbyrå ställningarna i Bokjuryn. De roliga böckerna om de listiga detektiverna har vunnit flera gånger tidigare. Den här gången är det bok nummer 20 i serien, Simborgarmysteriet av Martin Widmark och Helena Willis, som hamnar på vinnarplats i kategorin Kapitelböcker 6-9 år.

Så uppenbarligen finns det fortfarande barn som läser böcker. Härligt. Grattis till dem och till de böcker som vann omröstningen!

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: