Handbok för egenutgivare

Bokomslag

[120904] Det första jag tänker när jag läser boken ”Publicera dig!” är att det här är en snäll bok. Inte som i bemärkelsen mesig, utan precis som det låter. Snäll. Den vill mig som läsare väl och den gör mig väl. Jag tillhör målgruppen.

Skrivande människa som brinner för ordet, berättelsen och utgivningen. Som blivit refuserad. Gråtit, svurit men aldrig tappat hoppet. Susanne lotsar oss genom skrivprocessen och författaridentiteten, redogör för förlagens arbete och ger tips på hur man kan ge ut sin bok själv. Till hjälp har hon en erfaren förläggare, Kerstin Aronsson. Även hennes avsnitt känns snällt. Både Susanne och Kerstin vill läsaren väl och det tycker jag känns himla trevligt. Det finns alltför många böcker om skrivprocessen och utgivningsprocessen som i det fördolda ger läsaren en bismak av ”jag kommer aldrig bli utgiven”. Som om författarna till dessa böcker själva är förbittrade och måste lägga över det på mig som läsare. Därför känns det viktigt att betona att ”Publicera dig!” är snäll.

Avsnittet om egenutgivning är dock inte längre för mig. Jag har nämligen gått genom denna djungel av tryckerier, pod och avtal med diverse nätbokhandlare och min första recension hos btj, Bibliotekstjänst. Däremot finns här även ett avsnitt som behandlar det här med den svåra marknadsföringen. Hur man kan nå ut med sina verk. Här läser jag gärna igen och igen.

Vikten av sociala medier, uppmuntran till att uppträda med sina texter, skrivtävlingar. Hur man sätter ihop ett pressmaterial och hur man kan kontakta dagspressen. Allt i en anda av att det här kan jag göra. Utan att för den skull bli ett amerikanskt ”you can do it!”-dunk i ryggen.

Jag kan bara hitta två saker som skulle ha gjort den här boken bättre i mina ögon och det är två estetiska noteringar. Omslaget får mig inte att vilja plocka upp boken och börja läsa, samt att det gärna hade kunnat få vara lite underfundiga bilder vid varje nytt kapitel. Detta hade gjort boken lite luftigare och med sina 109 sidor hade det funnits utrymme för det. Men kära nå’n det är en petitess i sammanhanget.

Susanne Holmgren är poet och författare och Publicera dig!” är del nr 2 i hennes serie om skrivande. Nu ska jag gladeligen leta upp hennes första ”Dina ord, dina berättelser” och supa i mig all snällhet som jag är säker på sipprar ut från sidorna där också!

▪ Hanna Lans

BokomslagSusanne Holmgren
Publicera dig! – Om utgivning på förlag och anda publiceringsmöjligheter
Kabusa förlag 2012

Hanna Lans är bloggare, förskolechef och nästanförfattare.

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: