Stian Holes debutbok

[130501] Två gamla gubbar, en katt och en val. Det är den ovanliga rolluppsättningen i, den på svenska nyss utkomna, Den gamle och valen av norske Stian Hole. På norska kom den redan 2005 och fick då pris som bästa debutantverk av Kultur- och kyrkodepartementet.

Bokens titel är inte det enda som påminner om Hemingway. Faktum är att de två gubbarna ser ut som det klassiska Hemingwayporträttet. Ni vet det där när hans skägg har grånat.

Grundhistorien är att Cornelius bor ensam någonstans lång uppe i norr, vid en fjord. En katt har han, den heter Trots och på andra sidan fjorden bor brodern Halvor, men de är sedan länge ovänner och pratar inte med varandra. Ibland far Hurtigruttens turistbåtar förbi med vinkande turister. Livet verkar tämligen enahanda.

Men så en dag strandar en val nära Cornelius lilla hus. Han kämpar för att hjälpa den, men lyckas inte få ner den stora valen i vattnet igen. Han måste få hjälp.

Det hela blir en fin berättelse om försoning, vänskap och samarbete. Väl värd många kvällars godnattläsning. Men det är inte berättelsen som är den stora behållningen av boken. Det är de fantastiska bilderna. Detaljrika collage, snyggt photoshoppade och fulla av saker att upptäcka. Det är ibland extremt fotorealistiskt, men i mycket skeva perspektiv.

En mig närstående tvååring satt länge, länge och bläddrade och tittade på bilderna. Katten, strandfynden, den stackars valen och till slut de lyckligt återförenade bröderna. De fascinerade det lilla barnet länge, länge.

Stian Hole har arbetat mycket som illustratör och formgivare, framför allt med böcker. Han har även gjort tre böcker om Herman. Hermans sommar, Hermans hemlighet och Herman och eldsvådan. De rekommenderas.

▪ Siri Reuterstrand

bokomslag

Stian Hole
Den gamle och valen
övers. Barbro Lagergren
Alfabeta bokförlag 2013

 

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: