Fars och slapstick i Indien

Bokomslag

[130502] Hjälten i Zac O’Yeahs kriminalroman Operation Sandalwood är hittebarn och växte upp med sin styvfar (får man väl kalla honom) onkel Mamool efter att ha tagits om hand under en stol på biografen Majestic i Bangalore.

Som vuxen har han tagit efternamnet Majestic och hans förnamn är Harry (eller Hari eller Hurree).  När vi först möter honom i boken har han råkat i trubbel. Han försörjer sig som internetbedragare och vad som verkar vara en ytterst missnöjd lurad kund har lyckats knäcka hans omsorgsfullt dolda internetadress. Snart ska han dock få ett uppdrag som leder in honom på en helt ny bana, som privatspanare på jakt efter uppdragsgivarens försvunna syster.

Uppdragsgivaren är en svensk kvinna vid namn Jane Svensson och systern den en gång från Indien adopterade Madeleine har åkt till Bangalore för att söka sin lycka vid filmen, vackra kvinnor förekommer ju i mängd i Bollywoodproduktionerna. Det är, visar det sig, en lockande annons som Harry spridit som fått henne att komma till Indien.

Det här leder i sin tur till att en helt sanslös farskarusell utbryter, där Harry visar sig vara precis lika odödlig som den flesta andra populärlitterära eller filmiska hjältar, han blir beskjuten, grovt misshandlad, sårad av en korkskruv och så vidare, men efter som värst en stunds medvetslöshet och en viss blodförlust är han åter på benen. När det ser riktigt kört ut kan han ändå hålla färgen och inför pistolmynningen säga att ”vi dör alla då och då, det är det som är själva meningen med reinkarnationen.”

Zac O’Yeah är en mycket egensinnig och i mitt tycke spännande författare, som vågar göra det oväntade och jobbar med en tempofylld, infallsrik och drastisk berättarteknik som trots att handlingen ofta ligger i trakten av det otroliga gör att man läser med lust och gärna hänger med i den virvlande intrigen. I Tandooriälgen som kom för några år sedan utspann sig handlingen i ett Sverige som anslutit sig till den sydasiatiska unionen och ett Göteborg, Gautampuri, som koloniserats av en indisk överklass medan klimatet på grund av växthuseffekten blivit tropiskt. Zac O’Yeah har skrivit reseskildringar om Indien som kan betraktas som hans andra hemland. Han är född i Finland som Sakari Nuottimäki och uppvuxen i Göteborg. Sedan några år bor han i Bangalore, och Tandooriälgen har enligt förlaget sålt bra i indisk översättning, där kan man tydligen fascineras av det fjärran Scandinavistan, liksom vi i Sverige kan fascineras av Indiens oändligt mångfacetterade värld med mängder av kulturer och språk och oerhörda klassklyftor.

Kanske är den största behållningen av Operation Sandalwood den inblick som ges i detta samhälle där Harry Majestic och alla hans fattiga likar måste lita på sitt eget födgeni för att överleva, och där brott är ett ytterst relativt begrepp, Harry är förvisso en brottsling men när han friköper Madeleine från hennes kidnappare med egentillverkade pengar direkt från kopiatorn är det en vällovlig handling och den motorcykel av det klassiska märket Royal Enfield som han drömmer om har han ärligen gjort sig förtjänt av.

Operation Sandalwood har givits ut i Indien och Zac O’Yeah reser på författarturné runt landet för att tala om boken, som är den första i en planerad serie. Kanske blir Harry Majestic en klassisk indisk hjältedetektiv, rentav möjlig att göra Bollywoodfilm av.

▪ Christian Swalander

BokomslagZac O’Yeah
Operation Sandalwood. Ett dödligt uppdrag för Mr Majestic
Ordfront 2013

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: