När unga musiker träder i karaktär

[131009] En konsert på Högskolan för Scen och Musik (HSM) gav en rad fina exempel på musiker med egen karaktär.

Nya ljudbilder presenterades av sångaren Bror Gunnar Jansson och Isak Hedtjärn, trakterande sin klarinett i en improvisation som om det rörde sig om ett helt annat instrument! Man beundrade vitaliteten i samspelet mellan sångerskan Erica Haylett och och sångaren/elektrokompositören Fredrik Arvidsson och lärde känna Miranda Bjerking Readers och Kristina Issas egensinniga utrycksformer.

Starkt intryck gjorde också Joel Perssons Haags avslutande komposition Hej Göteborg, dirigent och pianist tillsammans med nio musiker:

Adrian Åsling Sellius, basklarinett, Kristin Freidlitz, violin, Josefin Runsteen, viola, Felisia Westberg, kontrabas och tillika kvällens konferencier, Friden Tolke och Karolina Almgren, tenorsax, David Engvall och Gustav Davidsson, trombon samt Anton Jonsson, slagverk.

Med utgångspunkt i en sökande, enkel tonalitet, som framstod som en gryning, växte stycket i en harmonik utan överord till dagen som slår ut likt en blomst, mättad av upplevelser och överväganden – en dynamik inom vilken musikerna smälte samman genom ett intensivt inbördes lyssnande, ett framförande som i det närmaste verkade vara av a vista-karaktär.

Sedan stillnar det.

Dagen är slut.

▪ Kjerstin Norén

Tillsammans 
konsert av elever vid individuella musikerutbildningen i Göteborg
HSM, Lindgrensalen, 8/10

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: