Forum för poesi och prosa – 4-8 nov

[131018] Möt dina favoritförfattare
och stifta bekantskap med nya.

Forum för poesi och prosa är Sveriges ledande scen för uppläst litteratur och fungerar både som litterär scen och som mötesplats för litteraturintresserade. Scenen finns på flera orter i Västra Götaland och bland författarna hittar du en blandning av prosaister och poeter, av genrer, kön, nationaliteter och åldrar, mellan etablerat och oetablerat, mellan västsvenska, nationella och nordiska författare. Här kan du ta del av programmet och läsa texter av aktuella författare.

Nästa evenemang: 4-8 november

Smakprov:
Aino Trosell – Att möta en roman

Medverkande:
Aino Trosell, Ann Jäderlund, Andrzej Tichý och Mette Moestrup läser på Musikens hus i Göteborg 6 november. Tema Brott.

Om författarna:
Aino Trosell räknas som en av de viktigaste moderna arbetarförfattarna. Hon har själv en bakgrund som bland annat svetsare, men har sedan 1985 ägnat sig uteslutande åt sitt författarskap. Hon har bland annat tilldelats Ivar Lo-Johanssons personliga pris och 2010 gavs romanen Hjärtblad ut, som nominerades till Sveriges Radios romanpris. I höst kommer Trosells nya bok, En egen strand. Det är en berättelse om två systrar som tar språnget och lämnar sina vanliga liv för att slå sig ner på en söderhavsö. Sakta men säkert bryts dock idyllen upp och deras gamla liv kommer ikapp dem.

Ann Jäderlund är en av Sveriges främsta och mest egensinniga poeter. Hon är född 1955 och bosatt i Stockholm. Alltsedan debuten med samlingen Vimpelstaden 1985 har hon konsekvent följt sin egen linje. Via rytm och upprepningar får vissa ord stark laddning och genom melodin i sin poesi lyckas hon locka nya betydelser ur orden. I hennes senare diktning har den metriska formen blivit något upplöst och fått sällskap av prosalyriska texter. Vad hjälper det en människa om hon häller rent vatten över sig i alla sina dagar (2009), den senast utgivna samlingen, nominerades till Nordiska rådets pris.

Andrzej Tichý är född 1978 i Prag men är nu bosatt i Malmö. 2006 belönades han med Borås Tidnings debutantpris för romanen Sex liter luft. Tre år senare utkom den mäktiga infernoromanen Fält, som nominerades till Nordiska Rådets pris. Hösten 2013 är han aktuell med sin fjärde bok, Kairos. I den sammanblandas 1900-talets historia, samtiden och framtiden genom nedslag i verklighetens krisögonblick där handling ställs mot maktlöshet och människor slits mellan visioner och verklighet.

Mette Moestrup är född i Århus, Danmark och bor nu i Köpenhamn. Hon jobbar bland annat som lärare vid Forfatterskolen i Köpenhamn och på Litterär gestaltning vid Göteborgs Universitet. 1998 debuterade hon med diktsamlingen Tatoveringer och har sedan dess etablerat sig som en av sin generations mest viktigaste undersökande poeter. Dikterna utforskar förhållandet mellan t.ex. ord och ting, kön eller etnicitet i en fabulerande och lekfull form som blandar ordlekar, montage, citat, grönländska levnadsregler, talkshows och mycket annat.

FORUM FÖR POESI OCH PROSA
Arrangeras av:
Författarcentrum Väst med stöd av Region Västra Götaland, Kulturrådet och Göteborgs stad.

Vi har arrangemang på följande orter:
Bengtsfors, Borås, Göteborg, Kinna, Skövde, Trollhättan, Vänersborg och Åmål.

Kontakta oss:
Prinsgatan 12
413 05 Göteborg
Tel 031-751 25 50

PROGRAM
Hittar du >>>Här

 

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: