Invasion hotar inte vid nyår

[131128] I början av nästa år kan rumänerna och bulgarerna jobba och bosätta sig fritt inom hela EG. Vissa EG-länder (exempelvis Nederländerna, Belgien, Storbritannien, Frankrike) hade bestämt olika restriktioner i lagstiftningen när de gäller medborgarna i dessa två länder, men nästa år dom ska tas bort.

Så är det inte Sveriges fall. Både rumäner och bulgarer kunde ju röra sig fritt, jobba och bosätta sig i Sverige.

Pressen i Frankrike och Storbritannien har verkligen eldat upp sig när de europeiska myndigheter annonserade att restriktionerna mot rumäner och bulgarer kommer att upphöra nästa år. Släktskap och sekellång vänskap mellan rumäner och fransmän kastades bort på ett ögonblick. Det gemensamma ursprunget glömdes lika snabbt.

Brittiska tidningar har inte reagerat så häftigt sen Tyskland inledde bombningen av London under andra världskriget. Man skulle kunna tro att en dödlig fara hotar Frankrike, Tyskland och andra europeiska länder efter första januari.

I Rumänien, likasom i Bulgarien, det är svårt att förstå den franska och brittiska oron. Det är sant att en hel del tiggande romer från Rumänien och Bulgarien finns på Sveriges stadsgator. Men dom redan finns däruppe. Romerna kan ju röra sig fritt inom hela EG sedan 2007. De som vill tigga i Europas städer gör redan det. Även i Frankrike, Nederländerna, Storbritannien osv.

Alltså kommer upphörandet av restriktionerna på arbetsmarknaden för rumäner och bulgarer nästan inte att ändra något. Särskilt britterna har ingeting att vara rädd för, när det gäller en rumänsk ”invasion” (som enligt Daily Mail kommer att ske). I valet mellan Storbritannien och Frankrike, kommer nio av tio rumäner att välja Frankrike. Eller Italien, Spanien eller Portugal.

Det finns i Rumänien ett ordspråk som säger att blodet aldrig blir vatten. Och det finns ett annat ordspråk (som används i Sverige också) som man tycker jättemycket om i Rumänien: borta bra, men hemma bäst. Få folk i världen tycker så mycket om det ordspråket som vi rumäner gör. Jag kan lova, i namn av de flesta mina ortsbor, att Storbritannien kommer att bli det sista land som vi kommer att ”invadera”.

▪ Sorin Simion

Sorin Simion är journalist boende i Rumänien.

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: