En drömuppgift för en forskare?

[140612] Uppdragsforskning kan vara något tveeggat, åtminstone för forskaren. Hur intimt får samarbetet bli utan att forskarens självständighet blir ifrågasatt? Och kan forskaren kontrollera att han och hon inte blir satt i ett sammanhang som inte är helt bekvämt?

I mailen hamnade ett pressmeddelande från Hästens, ni vet företaget som gör rutiga sängar. De har köpt en undersökning från Insight Intelligence om våra sömnvanor. Insight Intelligence gick sedan vidare till professor Torbjörn Åkerstedt, som är föreståndare på Stressforskningsinstitutet. Han fick uppdraget att göra en undersökning om våra sömnvanor. En rapport levererades, där var femte svarade att de sover dåligt eller ganska dåligt. Man ställde även frågor om sängplacering och sovmiljö.

Så vandrade rapporten vidare till Hästens, som producerade en broschyr rikligt draperad med kvinnor (mest) liggande i sängar från företaget. Undersökningen, som den presenteras, slutar med en undersökning om hur mycket vi tycker att det är värt att sova bra. Frågan kan uppfattas som vägledande: ”En kaffe latte kostar c:a 40 kronor. Hur mycket är du villig att investera i en god natts sömn, per natt?” Var fjärde menar att en god natts sömn är värd minst femtio kronor. Så fick marknadsavdelningen något att räkna på.

Något säger oss att undersökningar av detta slag kommer finansiera alltmer av den akademiska vardagen. Det kan sluta i en akademisk mardröm.

Taggar
Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: