Barnrysare om relationer

[140824] För den som är sådär tolv eller lite yngre och just börjat skolan igen efter sommarlovet finns en chans att få lite sommarkänsla igen i Rebecka Åhlunds Ibland blir skogen vred, fristående uppföljare till debuten med spökberättelsen Flickan på tavlan.

Även här får vi träffa Ella och hennes nyvunne vän Dylan. Han har det lite jobbigt hemma. Hans mamma dricker för mycket. I förra boken fick vi följa hur vänskapen startade och hur Ellas föräldrar köpte ett torp där det visade sig spöka. Mer ska jag nog inte berätta, för att inte förstöra för den som vill läsa.

I den nya boken finns också en spökhistoria. Ella verkar vara en sådan person som drar till sig sådant. Riktigt av vad spökerierna består ska jag nog inte heller berätta. Men var beredda på en riktig rysning. Det tar dock ett tag innan den kommer. Främsta behållningen av Ibland blir skogen vred är kanske inte heller spöket utan Rebecka Åhlunds förmåga att skildra relationer. Både mellan barnen och mellan dem och de vuxna.

Ella, Dylan och kompisen Hasan åker på sommarkollo. Med på kollot finns också Jon, José och Tjocke-Jimmy. Och så filmstjärnesnygge, men lite dryge Michel som Dylan och Hasan får dela rum med. Ingen av Ellas tjejkompisar är med men Ellas rum bebos också av den lite mystiska, men mycket coola Lo. En kolloveteran som får med sig det lilla och snart ganska sammansvetsade gänget ut på nattliga äventyr i den omgivande skogen.

Skogen spelar en viktig roll. Ingen får vara där. Det sägs att det spökar i den. Det finns en gammal historia om en ung flicka som försvann där efter att ha fött ett oäkta barn. Men också en mer nutida (och för kolloledningen lite jobbigare) historia om en annan flicka som också försvunnit, men bara för några år sedan.

Alla som varit i den här åldern kan känna igen sig i skildringarna av konflikter och spirande känslor som kanske är kärlek. Dagar fyllda av sol och aktiviteter, bad, paddling och så kvällarnas mys med lite lagom läskiga historier. Eller lagom. Nä – lite väl läskigt blir det. Särskilt vid spökvandringen som ska avsluta sommarkollot. Läs och rys. Den som är vuxen kan be att få läsa med någon som är i lämplig ålder. Jag tror att det kan ge upphov till en del bra prat om kompisrelationer och annat viktigt. Men mest blir det ett tillfälle att få höra en bra historia.

▪ Siri Reuterstrand

bokomslag
Rebecka Åhlund
Ibland blir skogen vred
Rabén & Sjögren 2014

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: