Inspiration för små författare

[140923] När mina barn var små gjorde vi massor av böcker. De ritade och skrev och jag fick vara bokbindare.
Barn har ju en fantastisk förmåga att uppfinna sina egna regler för hur en berättelse får se ut, men ibland vill de veta hur man egentligen gör. Om inte annat så för att få inspiration. Precis som vuxna. Och för oss finns det en uppsjö med böcker om hur man skriver, hittar sin kreativitet osv. Men för barn har det hittills inte funnits någon.

Nu har Pernilla Stalfelt, ni vet hon med Bajsboken och Hårboken, skrivit och framförallt ritat en sådan bok. Hennes tanke är att stimulera barnens kreativitet och det lyckas hon verkligen med.

Eftersom boken riktar sig till ganska små barn utgår Stalfelt från bildberättande. Hon ger konkreta tips som att det är bra att tänka på att huvudfiguren ska gå att rita från flera olika håll, hur olika typer av pratbubblor kan se ut och hur ansiktsuttryck visar olika känslor. Hon visar hur väder kan se ut och kärlek och hur man visar att två saker händer samtidigt.

Hennes egna bilder är befriande anspråkslösa och mycket uttrycksfulla. Hon visar tydligt hur den berättarsugne kan komma igång och ger förslag på vad en historia kan handla om och hur serierutor inte alls behöver vara lika stora.

Kort sagt finns det mycket att hämta. Perfekt för förskolor/skolor som vill ha lite handledning. Jag tror faktiskt att den här boken kan fungera fint även för ganska stora barn. Eller varför inte för vuxna. Själv blev jag väldigt sugen på att plocka fram pennor och block efter att ha läst.

▪ Siri Reuterstrand

bokomslag
Pernilla Stalfelt
En bok om att berätta
Rabén & Sjögren 2014

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: