Ny deckarhjälte

bokomslag

[141015] Med Lotus blues börjar Kristina Ohlsson en ny serie. I fokus står nu Martin Brenner, advokat. En man kommer till hans kontor och vill ha hjälp med att rentvå sin syster som dömts för seriemord. Det blir startskottet till att Brenners liv totalt förändras. När den här boken är slut är manegen krattad för en serie böcker som förmodligen får trogna läsare.

I sina tidigare böcker har Kristina Ohlsson varit tämligen nyanserad i sin personskildring och här blir jag först väldigt störd över den klyschighet med vilken hon målar upp sina huvudkaraktärer. Martin Brenner är en stilig machoman som tänker på sex i tid och otid och bredvid sig har han sin eventuellt barnlängtande före detta, Lucy, som han både arbetar tillsammans med och fortfarande har som någon sorts bästa vän/knullkompis. Hon spelar den lite tveksamma bromsande roll som så många andra kvinnor burit före henne i deckargenren. Det enda som bryter mönstret i personteckningen är Martin Brenners systerdotter som han adopterat efter sin systers död. Men någon mönsterförälder är han inte.

Efter ett tag börjar jag förstå att hela romanen är en lek med klyschor. Bara inledningen; ni vet den klassiska privatdeckaren som sitter på sitt kontor, det knackar på dörren och in kommer ett problem.

”Jag känner igen ett problem när jag ser ett. I samma sekund som jag fick syn på Bobby för första gången, anade jag oråd. Det handlade inte om hur han var klädd. Inte heller om det faktum att han luktade som en gammal cigarettfabrik. Nej det var blicken som avslöjade honom. Ögonen var som två gamla pistolkulor. Kolsvarta.”

När jag väl smält detta är det en spännande berättelse. Kristina Ohlsson har ett oerhört driv i sitt skrivande och vet hur man får läsaren vidare i bladvändandet.

Den mystiske Bobbys syster, som heter Sara, visar sig ha begått självmord och till en början är Martin Brenner måttligt intresserad av att ta sig an fallet. Sara har dessutom erkänt – så varför skulle det vara viktigt? Kanske för att hennes son också försvann i samband med självmordet, men polisen är tämligen säkra på att sonen också berövades livet vid samma tillfälle, trots att hans kropp inte hittats.

Storyn rullar på och blir allt mer komplicerad. Har Sara blivit oskyldigt anklagad? Har någon försökt sätta dit henne ? Men varför har hon då erkänt? Som läsare hinner jag byta åsikt i skuldfrågan flera gånger.

Till slut är Martin Brenner själv hopplöst intrasslad i historien och trådarna leder honom och Lucy till USA där Sara arbetat som au pair och där ett par av de mord hon anklagats för begåtts. På vägen har han hunnit bli oskyldigt anklagad för mord och hans liv börjar allvarligt skaka i fogarna.

Det hela är smart och välskrivet, men jag är inte helt bekväm med den här leken som Kristina Ohlsson givit sig in i. Jag är mer förtjust i hennes tidigare böcker, men väntar trots allt på fortsättningen, för nu måste jag ändå få veta hur det går med de lösa trådar som finns kvar efter att del ett avslutats. Nästa del kommer i april 2015.

▪ Siri Reuterstrand

bokomslag
Kristina Ohlsson
Lotus blues
Piratförlaget 2014

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: