Nihil novus sub sole

[141024] En man (med alldeles för mycket fritid) räknade på antalet filmatiseringar av andra världskriget. På IMDB hittade han sammanlagt 4,893 lång- och kortfilmer, tv-serier, miniserier och dylikt, med en sammanlagd speltid på över 300 dagar. Därmed kan man fråga sig vad en film som ”Fury” kan tänkas bidra med, som inte har behandlats av den ofantliga mängd material som redan finns. Rättare sagt, man borde ha gjort det, för det enda som saknas är just originalitet.

Platsen för skådespelet är Tyskland, 1945. De allierade har lyckats pressa tillbaka den lede fi, men i utbyte mot många liv på den egna sidan. Man får följa en stridsvagn och dess ”besättning”, ledda av den hårde Don (Brad Pitt). Redan i filmens första scen sätts standarden för vad som komma skall. Männen tilltalar sällan varandra utan att lägga till både svordomar och könsord för att det inte skall kunna undgå någon i publiken att alla är riktiga karlakarlar, men innan eftertexterna rullar hinner man givetvis med den obligatoriska stunden då de släpper den hårda jargongen för att istället visa på en mer emotionell sida. Det känns lika tillgjort som konventionellt.

Det är synd att de mer dramatiska partierna spär på med så många klyschor, för i striderna engageras man desto mer. Det märks att filmen är regisserad av David Ayer, mannen bakom ”End of Watch”. Som åskådare kommer man riktigt nära händelseförloppet; när kulorna börjar vina och artillerielden haglar över leriga fält är det svårt att inte känna sig illa till mods, men när elden besvaras och de allierade decimerar nazisterna infinner sig en viss katharsis.

Det känns nästan passande att man inledningsvis låter döda kroppar kontrasteras med krucifix och teologiska diskussioner för att på ett brutalt sätt illustrera teodicéproblemet. Man lyfter fram en fråga som har ältats i flera sekler – om än på ett gripande och estetiskt tilltalande vis – men utan att det finns något krav på att någon ny infallsvinkel skall presenteras. Nej, det finns verkligen inte mycket nytt under solen.

▪ Martin Ricksand

Fury
Premiär: 24 oktober 2014

Längd: 2 timmar 14 minuter

Regi: David Ayer
Åldersgräns: Från 15 år

Skådespelare: Brad Pitt, Shia LaBeouf, Logan Lerman, Michael Peña m.fl.

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: