Swede Noir

[141206] ur filmenHunger Games, Harry Potter och The Hobbit väljer att göra flera filmer av en bok. Skaparna av Gentlemen går mot strömmen och gör tvärtom: en enda film baserad på flera böcker.

Gentlemen är en film av mastodontstorlek, med svenska mått mätt. 94 miljoner kronor i budget och över hundra inspelningsdagar, men så blir det kanske när man väljer att filmatisera inte en, utan två (sic) böcker på en gång. Givetvis gör det att det blir väldigt mycket att hålla reda på, men manusförfattaren skall ha en eloge för att det inte blev ännu rörigare än vad det redan är.

Till en början kan det vara svårt att se hur alla olika trådar egentligen hänger ihop och vilken funktion allt skall spela för det övergripande narrativet. När ljuset i biosalongen tänds har man fortfarande problem att se det. Allt är en stor oreda av flashbacks och subplots som ibland inte leder fram till något alls.

En cynisk berättarröst, mystiska mord och en femme fatale är bara ett par av de influenser av film noir man inkluderat, men detta ses aldrig som ett hinder för att stoppa in allt man känner för, t.ex. en skattjakt, en dansk sekt och spionage vid Berlinmuren. Här finns en drös olika ingredienser som hade kunnat vara som hämtade ur en Humphrey Bogart-rulle, men på något konstigt sätt fungerar det. Flera scener andas Raymond Chandler på ett sätt som man inte har sett i filmvärlden på länge, och detta mottages tacksamt.

Lite beröm skall de ändå ha för den tidsenliga stämningen. Det är en smula klyschigt att precis alla karaktärer kedjeröker konstant, men kostym och rekvisita måste ändå sägas ger en övertygande känsla av 70-tal.

Det är härligt att det finns filmmakare i vårt lilla avlånga land som har så stora ambitioner, men tyvärr räcker det inte hela vägen.

▪ Martin Ricksand

Gentlemen
Regissör:Mikael Marcimain
Premiär: 5 december 2014
Längd: 2 timmar 22 minuter
Åldersgräns: Från 11 år
Skådespelare: David Dencik, Ruth Vega Fernandez, Sverrir Gudnason m.fl.

Foto ur filmen

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: