Island i en skrattspegel

Bokomslag

[150223] I två århundraden har familjen Knudsen styrt hamnstaden Tangavik på Island. De har byggt konservfabriker, varuhus och affärer, de har ägt fabriker, fiskebåtar och frysanläggningar. Författaren Einar Már Guðmundsson navigerar i en snårskog av släktskap, svek och mänskliga tillkortakommanden.

Vad vet svenskar om Island – egentligen? Vulkaner, aska, jöklar, gejsrar, kanske något om Vigdis Finnbogadottir, ”de har president va?”… sen inte så mycket mer. Island känns som Norges (den bortglömda lillebrodern) bortglömda lillebror i det svenska medvetandet. Men även till Island når omvärlden, även här finns en exotisk fläkt av Världsvinden. Kungar av Island är ett utmärkt exempel på det.

Familjen Knudsen har i åratal innehaft maktpositioner på Island. Inflytande på företag, samhälle och handel över hela ön. Med sätet i Tangavik, ett litet kustsamhälle, finns där tentakler överallt. En Knudsen får alltid en andra chans. En Knudsen råkar ofta i trubbel.

Klart det blir lite många Knudsen att hålla reda på (det är närmaste ett Tolkien-galleri av människor och berättelser), men det är hela tiden underhållande. I traditionen av historieberättandet av skrönor, fast med en stringent ironi och ett visst avstånd, verkar Einar Már Guðmundsson. Som en Halldór Laxness som förflyttat sig fram i tiden, minus allvaret, plus tungan i kinden.

Och det sups, det mördas, det självmördas, gifts och skiljs, barn kommer, gamla går. Någon blir nazist, någon kommunist och resten är bara med i Partiet (Självständiga demokraterna) som verkar över hela ön.

Ett helt nittonhundratal målas upp, där Islands egen Bush-dynasti super, härjar och har för sig alla möjliga saker. Dels en historia hur isländsk korruption fungerar, tänker jag mig, med sin Göteborgsanda.

Men Kungar av Island levererar framför allt trovärdiga porträtt av människor, med alla deras förtjänster, brister, framgångar och bakslag. I Einar Már Guðmundsson skrattspegel framgår hur lönlösa människor strävanden är. Och hur fantastiska saker de kan åstadkomma emellanåt.

▪ Arvid Svenske

BokomslagKungar av Island
Einar Már Guðmundsson
Natur & Kultur, 2015

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: