Vandring genom delar av Berlin

bokomslag

[150303] ”Tvärs genom trädgården”, sa min tyska mormor om något som plockats ihop lite här och där. Det är väl så en turistguide ska vara för att passa alla … eller?

Berlin, en hel guide för en delad stad följer mönstret väl, men är ändå lite annorlunda genom sitt fina omslag och behändiga format. Och Valle Wigers förord och presentationer av de sex stadsdelar som han tagit under luppen är intressant och lättlästa.

De sex stadsdelarna presenteras var för sig. Efter varje inledande presentation följer flera sidor med tips på matställen, barer, shopping, boende och lite annat. I slutet av boken finns tips om muséer, utflyktsmål, nattliv eller vad man kan göra tillsammans med sina barn på berlinsemestern. Och den som vill veta mer om Berlin får avslutningsvis ett par fina lästips.

Författaren lägger stor vikt vid att staden varit delad. Tyvärr gör han det en aning övertydligt genom att hasta över de flesta av stadens västra delar. Om det beror på att författaren inte har hittat något för turister där, eller om boken vänder sig till svenskar som bara förväntas besöka östra Berlin vet jag inte.

Stadsdelen Spandau, som ligger längst i väster, sammanfattas med att det är grönt och lummigt, och att där finns många monument och kyrkor – mer får läsaren inte reda på.

En knapp tredjedel av bokens 225 sidor består av fotografier. Somliga är snygga i sin rena och avskalade form. Men i flertalet bilder saknas människan. Det blir för  enahanda och anonymt. Det jag saknar är bilderna som även speglar berlinarnas vardag och stadens olika stämningslägen.

Jag känner mig också tveksam till bokens tio år gamla intervjuer med ett par berlinare. Vad har hänt sedan dess, och hur lever de intervjuade idag?

Det hade varit bättre att använda dessa sidor till det styvmoderligt behandlade kapitlet Övriga stadsdelar.  Först då kan boken leva upp till sin titel. Och som sagt – det är Wigers egna texter och reflexioner kring Berlin som är bokens verkliga behållning.

▪ Andréa Räder

bokomslagValle Wigers
Berlin, stadsdel för stadsdel
en hel guide till en delad stad
Foto: Linda Berglund, Peter Pousard
Carlsson 2014

Andréa Räder
är illustratör och författare mestadels boende i Berlin.

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: