Ian Rankin – Rebus från början och som ”pensionär”

[150406] Ian Rankin räknas till de stora inom den populära kriminallitteratur-genren. Hans böcker om den egensinnige polisen John Rebus har översatts till många språk och även blivit tv-serie. Här i Sverige har han sålt relativt bra och många av titlarna har kommit ut i pocket. Märkligt nog finns de första sju inte översatta till svenska. Det var först den åttonde boken om Rebus, Svarta sinnen (Black & Blue i original) som togs till hit av förläggaren Mattias Boström. Då hade han ett eget litet förlag, senare började han arbeta för Piratförlaget. Det är dock inte de som fortsatt utgivningen. Det har Bonnierimprinten Forum och Minotaur gjort.

Nu kan den som vill läsa de första historierna om Rebus göra det på svenska. Förlaget Modernista, som blivit en pigg uppstickare i utgivningen av kvalitetsdeckare har nu börjat ge ut Rebus-serien i kronologisk ordning. Hittills finns två titlar – och förhoppningsvis kommer fler.

Knutar och kors är den första och den handlar om flickor som försvinner och mördas. Här får läsaren en hel del bakgrundsinformation om Rebus person och den kan ge en fördjupad upplevelse av de kommande böckerna. I original kom Knutar och kors redan 1987.

Nummer två Katt och råtta börjar med att en knarkare hittas död i ett ockuperat hyreshus i Edinburgh. Inget högprioriterat fall, men Rebus släpper inte tråden, utan gör som vanligt sin egen utredning.

2007 kom Exit music på svenska Rebus sista fall och efter den har Rankin skrivit tre romaner av vilka två handlar om den nye hjälten Malcolm Fox. Sedan blev saknaden efter Rebus tydligen för svår, så han finns med i Stående i en annan mans grav, tillsammans med Fox – och nu i dagarna kom ytterligare en titel på Forum förlag, Helgon eller syndare. Där har Rebus tröttnat på sin pensionering och börjat arbeta igen. I sin vanliga stil och med de traditionella besöken på Oxford bar. Allt är sig likt, förutom att han, för att bli anställd igen, fått gå tillbaka till en lägre rank i polishierarkin. Rankins styrka är, förutom spännande intriger, personteckningen och förmodligen är det många som känner det som om de får återse en gammal kompis när Rebus nu är tillbaka, förmodligen för ännu några romaner framöver.

Mycket att läsa alltså för den som gillar Rankin och som vill kunna följa Rebus hela karriär även i svensk översättning:
Knutar och kors och Katt och råtta är översatta av David Nessle respektive Nils Larsson och utgivna av Modernista, 2014 och 2015.
Helgon eller syndare, översatt av Ulf Gyllenhak, är utgiven av Forum 2015.

Siri Reuterstrand

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: