Bra adaption och uppföljare

[150331] Få uppföljare är bättre än föregångaren. Ännu ovanligare är att filmen skulle vara bättre än boken. Insurgent slår två flugor i en smäll och lyckas med båda.

Insurgent tar vid där Divergent slutade. I staden är stämningen hård efter att Jeanine misslyckades med sitt försök att ta makten och utrota falangerna som hotade henne. Tris och Four har sökt tillflykt hos de Fridfulla, men det dröjer inte länge innan de upptäcks igen. Jeanine har dessutom hittat en behållare med mycket värdefull information, så Tris och Four måste organisera motståndsrörelsen innan Jeanine lyckas öppna den.

Insurgent lyckas med den imponerande bedriften att vara bättre än både föregångaren och den litterära förlagan. Boken har en del logiska luckor av olika slag, men manusförfattaren har tagit bort onödiga passager och lagt till element som ger mer spänning och bättre struktur på ett sätt som man inte lyckades med i första filmen. I boken finns nämligen ingen riktig förklaring till varför båda parter väntar med att agera, trots att ingen har någon hållhake på den andre. Dessutom finns flera tillfällen då olika karaktärer agerar omotiverat och frustrerande otaktiskt, men detta har man sett till att styra upp.

Dessutom har man äntligen insett vilka element i berättelsen som lämpar sig bäst för det audiovisuella mediet och vad som inte fungerar utanför litteraturen. I Divergent (boken) finns en inre konflikt hos Tris som förmedlas helt genom hennes tankar, vilket föll bort helt i filmatiseringen och gav intrycket av att man bara fick en halv berättelse. I andra boken plågas hon av traumatiska minnen och en skottskada i armen som genom hela berättelsen hindrar henne från att delta strid. Filmskaparna måste ha insett att de inte kunde skildra den typen av personlig utveckling, för allt har tagits bort och ersatts med mer action, vilket lyfter en i grunden ganska händelselös del av trilogin.

Det enda problem som kvarstår är strukturen. Det är vanligt bland trilogier att en av delarna känns som en överflödig transportsträcka, och det blir inte bättre att det har blivit på modet att dela upp sista boken i två filmer, en trend som den avslutande delen i Divergent tyvärr kommer att följa. Om det bara hade fortsatt att förbättras på samma sätt hade det kunnat se lovande ut.

▪ Martin Ricksand

Insurgent
Premiär: 20 mars 2015
Längd: 1 timme 59 minuter
Regissör: Robert Schwentke
Skådespelare: Kate Winslet, Shailene Woodly, Theo James m.fl.

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: