Någonting borde gå sönder

[150331] porträtt KronlöfUngdomsdramer om en fragmentarisk tillvaro och osund livsstil finns det en del av, men Svenskjävel lyfter tack vare en skicklig insats av huvudrollsinnehavaren.

Dino är en ung tjej som försöker tjäna pengar på att bo och jobba Norge, men levnadskostnaderna är höga och jobben växer inte på träd. Som av en händelse lyckas hon bli barnvakt åt en relativt välbärgad familj i förorten. Det som börjar som svartjobb utvecklas sakta till en kärleksrelation med fadern i familjen, men relationen blir inte särskilt enkel då hennes partner samtidigt är hennes chef.

Inledningsvis vågar filmen skilja sig från mängden. En handhållen kamera i kombination med en diskrepans mellan dialog (i form av voice-over) och det skildrade händelseförloppet ger samma känsla som i Till sista andetaget. Likheterna slutar inte vid presentationen, Dino påminner om Godards protagonist som flanerar mållöst, här i Oslo istället för Paris, med ett lika ostrukturerat liv.

Det verkar ett tag som att filmen kommer behandla svenska lyckosökare på andra sidan gränsen, men utvecklas dessvärre ganska fort till ett relationsdrama utan någon större udd. Bianca Kronlöfs skickliga skådespeleri hade bäddat för en film som skulle ha lyckats där Någonting måste gå sönder kom till korta. Dino är en ung och kaxig tjej som utstrålar självförtroende utan att glida över i övertro på den egna förmågan, samtidigt som det står klart från första början att hon helst fly sitt förflutna men inte vet vad hon skall göra i framtiden.

Någonting måste gå sönder borde även få ha agerat mall vad gäller musik. Den svenska indiepopen hade passat så mycket bättre i ett sammanhang där den hade ackompanjerat en ung rebell som bryter sig loss från en destruktiv tillvaro men hamnar i en annan, istället för att använda sig av pianomusik som inte kan låta bli att sympatisera med henne och därmed göra allt en smula för melodramatiskt.

I slutet lyfter allt dock en smula för att man faktiskt vågar låta allt leda fram till någon form av upplösning, dessutom en oväntad sådan. Summa summarum, är Svenskjävel en sevärd film? Nja, kanske inte, när allt kommer omkring. Däremot är Bianca Kronlöf en mycket sevärd skådespelerska.

▪ Martin Ricksand

Svenskjävel
Premiär: 27 Mars 2015
Längd: 1 timme 37
Regi: Ronnie Sandahl
Skådespelare: Bianca Kronlöf, Henrik Rafaelsen, Mona Kristiansen

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: