Kontrafaktiska avkrokar i historien

vinjettbild

[150407] vinjettbildVad hade hänt USA aldrig hade bombat Hiroshima och Nagasaki? Tänk om Sovjet aldrig upplösts, utan tvärtom tagits över i en militärkupp? Och ve, tänk om något gått snett under Kubakrisen 1961,så att ett potentiellt kärnvapenkrig brutit ut? Det är ett par av de frågor som åtta historiker undersöker i Vad hade hänt om…

Hitlers hemliga hundar. Stalins hemliga kumpaner. Mussolinis okända brevpress, Maos gamla hund, Brejznevs gamla mamma, Francos lilla hemlighet…

Historieintresset är stort, nästan omättligt verkar det, att döma av bokutbud och löpsedlar, tidningar och bloggar. Speciellt om Andra Världskriget, där uppsjö efter uppsjö med ny information ges ut. Vill man veta mer kan det vara svårt att veta var man ska börja för att lära sig mer.

Själv tycker jag det är rasande intressant med alternativ historieskrivning. En kittlande tanke, att man efter givna premisser kan ändra historiens gång genom att spekulera i hur vissa händelser kunnat spinna iväg åt ett annat håll. Alla dörrar står öppna.

Den här samlingen är utmärkt, möjligen att de två sista texterna mynnar ut i lite samma vatten: Putins nedsölade pöl, då de båda beskriver vad som skulle kunnat gå annorlunda när Sovjetbygget rasade.

Det mest spännande scenariot? Dick Harrison skriver lite mer akademiskt och konstlat än de andra skribenterna, men får till spänning i sin tankelek att Richelieu skulle ha dragit sig ur 30-åriga kriget tidigare. Annars förstås Kim Solomons text om Kubakrisen, Per T Ohlsson om en alternativ utveckling under 1917 års kravaller, då i princip ett inbördeskrig bryter ut när Socialdemokraternas illegala demonstration avbryts av polis och militär.

Texterna är väl sammansatta. Förtjänar en hedersbetygelse, för annars kan det i sammanhang som det här bli långdraget och segt, speciellt om en inte har ett historieintresse sen innan. Det handlar också lite om paketering, hur man får iväg det.

Jag vet inte, det finns inte så mycket mer jag kan säga. Gillar du att läsa om historiska händelser och kittlas av att tänka på alternativa scenarion i världshistorien, läs den här. Är du inte nämnvärt intresserad av historiska skeendet, kanske bränd från tråkiga historielektioner i högstadiet, kan det här ändå vara rätt bok att börja med.

▪ Arvid Svenske

BokomslagLars M Andersson, Ulf Zander (Red)
Vad hade hänt om… åtta kontrafaktiska berättelser
Historiska media, 2015

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: