Serietidningsaction och specialeffekter i överflöd

[150430] Black WidowHandlingen i Avengers: Age of Ultron är lika simpel som den i serietidningarna den bygger på: en ond robot vill förinta världen och måste stoppas av allehanda färgsprakande superhjältar av annan åsikt. Frågor på det?

Steget från den första filmen kan tyckas tämligen kort. Loke ville ta över världen, roboten Ultron vill förgöra den. Manusförfattaren bör inte bli besviken om Oscarstatyetten uteblir. Däremot har man gjort ett halvdant försök att utveckla relationen mellan de olika hjältarna, men även här hade man behövt ta ett steg längre från föregående film. Kärleksrelationen mellan Hulk och Black Widow känns smått krystad, och de olika hjältarnas tvivel på sin egen förmåga får ganska lite utrymme, trots att mer tid hade kunnat ägnas åt dessa under vissa längre sträckor mellan striderna.

Det är just striderna som är filmens styrka, och man sparar inte på krutet. Regissören sade i en intervju att föregångarens karaktärer alla hade likartade krafter som inte gav större möjligheter för kreativiteten. Age of Ultron introducerar två nya karaktärer, Scarlet Witch och Quicksilver, som med tankemanipulation respektive supersnabbhet bidrar med välbehövlig variation när det vankas råkurr. Ändå blir vissa strider lite väl likriktade när roboten Ultron och Avengers olika hjältar turas om att dela ut rallarsvingar. Dessutom finns alltför många komiska inslag. Man är snabb med att göra narr av sig själv, som vore man rädd att någon annan skulle hinna före. Sen när blev självmedvetenhet en så fundamental del av Marvels superhjältefilmer, varför vågar ingen av dem ta sig själv seriöst?

Trots en mängd olika brister bör det sägas att filmen som helhet levererar, och det med råge. Alla tidigare Marvel-fans får valuta för pengarna, och om Marvel bara håller samma kvalitet får de gärna fortsätta spotta ur sig storfilmer som denna på regelbunden basis. Slutet vittnar dock om att andra hjältar kommer figurera i nästkommande film om Avengers, varav ingen är något att hänga i granen. Själv hade jag föredragit om serien hade fått sluta med flaggan i topp.

▪ Martin Ricksand

Avengers: Age of Ultron
Premiär: 22 april 2015
Längd: 2 timmar 21 minuter
Åldersgräns: Från 11 år
Regi: Joss Whedon
Skådespelare: Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Chris Evans m.fl.

Foto Black Widow/Scarlett Johanson: SF.(Beskuren)

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: