Med känsla för tidens vindar

Bokomslag

[150719] Allting trasigt ska bli helt är den tredje romanen av Johanna Mo där mordutredaren Helene Mobacke vid Stockholmspolisen figurerar som huvudperson. En äldre man knivdödas i samband med ett upplopp i Skärholmen. Till en början verkar fallet enkelt, en ung man blir snart gripen med den blodiga kniven på sig. Men en ny motivbild börjar snart utkristallisera sig, och en komplicerad utredning tar sin början.

Johanna Mo rör sig alltså i en aktuell samtid, där upplopp i invandrartäta förorter förekommer då och då. Även den gängkriminalitet som är utbredd i en del sådana områden kommer att spela roll under utredningen, inte minst när en gängledare visar sig ha förbindelser och ett kriminellt samarbete med en sverigedemokratisk riksdagsman.

Helene Mobacke har i tidigare böcker gått igenom en hel del svårigheter. Ett barn har dött, hennes man har lämnat henne och gift om sig med en väderpresentatör på TV4, vars mages eventuella begynnande rundning Helene spanar efter framför tv:n om kvällarna. Nu har Helene en ny man på gång, en polis, och allt ser ut att ordna sig till det bästa med snar sammanflyttning osv.

Helene Mobacke får nu sägas höra till det gamla gänget med svenska kriminalhjältar och brottsbekämpare som Beck, Wallander, van Veeteren, Erica Falck eller för de delen journalisten Annika Bengtzon. Jag tycker inte att Johanna Mo lyckas ge sin hjältinna en lika distinkt och tydlig karaktär som fler av hennes fiktiva kolleger har, men i en underhållningsdeckare spelar det kanske inte så stor roll.

Känslig för tidens vindar är dock Johanna Mo. Ett av de nya uppdykande brottsmotiven är hemlighållen homosexualitet. Den mördade Gunnar har ett dolt förflutet som visar sig inte bara vara förflutet. Ett ytterligare tänkbart mordmotiv som konkurrerar med de andra visar sig vara hämnd för en för många år sedan begången feg handling, när Gunnar i FN-tjänst på Cypern tillsammans med några andra ägnade sig åt narkotikasmuggling. En turkisk tolk råkade illa ut i samband med det, och kan nu finnas i Sverige.

Mellan de olika motiven rör sig utredningen medan de involverade får bilda en sociologiskt mycket varierad skara personer som var och en på sitt sätt bidrar till att ge berättelsen det tillskott som behövs av växlande och ibland spännande öden. Även bland poliserna i utredningen förekommer en mängd privat strul som lägger bihandlingar till berättelsens huvudfåra. En av dem har efter att ha fått en gatsten i huvudet i samband med upploppet börjat bli akut plågad av dåligt samvete och panikångest för att han i sin ungdom deltog i väskryckningar, vilket i ett fall medförde att en gammal dam föll så illa att hon omkom. Nu är tiden kommen att låta de sentida efterlevande får reda på vad som tilldrog sig den gången.

Ytterligare mord begås och ger utredningen en speciell riktning. Upplösningen får formen av ett gisslandrama, där Helene Mobacke bereds tillfälle att demonstrera sitt goda omdöme, sin handlingskraft och sin träffsäkerhet med pistolen.

Allting trasigt ska bli helt är inte på något sätt en gastkramande upplevelse. Mer handlar det om en polisiär trivsellunk interfolierad med diverse familjeproblem, både bland poliserna och bland dem de möter under utredningens gång. Som semesterunderhållning en helt ok roman.

▪ Christian Swalander

BokomslagJohanna Mo
Allting trasigt ska bli helt
Forum 2015

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: